21:24 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 892
  Pratite nas

  U Rusiji se pojavila nova generacija antena za odašiljanje i prijem, koje mogu da predaju sigal pomoću jonosfere. Namenjene su za brodove koji plove na velikim udaljenostima, kao i za obalske centre veze. Antene će omogućiti da ruska Rata mornarica poboljša kvalitet signala i da ga zaštiti od ometanja.

  „Nastavljamo da razvijamo liniju savremenih sredstava i sistema za komunikaciju. Pravimo nove vrste antena i uređaja, koji će povećati kvalitet i domet primopredajnih signala. Do sad stečeno iskustvo koristi se za razvoj novih brodskih komunikacioih sistema, koje će moći da koriste brodovi koji plove na velikim udaljenostima na morima i okanima“, rekao je izvršni direktor ruske državne korporacije „Rosteh“ Oleg Jevtušenko.

  Prema njegovim rečima, najnovije antene su predviđene za prenos signala pomoću jonosfere – radijacija koja se emituje u zenit odbija se od gornjeg sloja atmosfere pod malim uglovima i pokriva područje u radijusu do 800 kilometara.

  Aparatura se može koristiti i za radio-komunikaciju, zaštićenu od ometanja, a antene za prijem i odašiljanje takođe povećavaju kvalitet brodske komunikacije na račun smanjenog uticaja električih svojstava zemlje, morskih talasa i terena.

  Prema rečima vojnog eksperta Jurija Knutova, antene će uglavnom biti primenjivae u ruskoj Ratnoj mornarici. Njima će biti opremljene modernizovane nuklearne krstarice i fregate projekta 22350. Pored toga, najnovije antene verovatno će se koristiti u kopnenim centrima i čvorištima veze, ističe stručnjak.

  „Naši inženjeri su otkrili kako da iskoriste sposobnost joosfere da odbija radio-signale. To je veoma značajno dostignuće za obezbeđivanje komunikacije ruske vojne mornarice. Zahvaljujući tome, naši brodovi i obalske stanice neće morati da koriste satelitsku komunikaciju, koja ima nedostatke“, objašnjava Knutov.

  Radio-stanice šeste generacije

  Komunikacioni sistem ruske mornarice predviđen je za brzu, pouzdanu i tajnu razmenu informacija. Njeni elementi su obalski, brodski i svemirski sistemi.

  U dokumentima ruskog Ministarstva odbrane navodi se da ključnu ulogu u osiguravanju upravljanja jedinicama na ratnoj pozornici i dalje igraju sredstva radio-komunikacije, iako se u Rusiji razvija jedinstven satelistski komunikacioni sistem treće faze.

  „Reč je prvenstveno o radio-stanicama šeste generacije, koje omogućavaju da se izgradi mreža kognitivne radio-veze sa povećanom sposobnošću propuštanja, između ostalog, i u uslovima organizovanih i nenamernih smetnji. Ovakvi uređaji omogućavaju da uspostavi komunikacija „svakog sa svakim“ u automatizovanom režimu pri svim oblicima i metodama ratnih dejstava“, navodi se u dokumentima Ministarstva.

  Prenos velikih količina informacija

  Ruska državna korporacija „Roselektronika“ u martu 2019. godie završila je testiranje nove modifikacije komuikacionog sistema za brodske i obalske automatizovane sisteme upravljanja. Reč je o novoj četvorokanaloj verziji sistema za prenos podataka R-098-6K.

  „Obezbeđena je mogućnost predaje velikih količina informacija putem radio-komuikacionih kanala male brzine“, objašnjava proizvođač.

  Da bi se potvrdila efikasnost novog komuikacionog sistema, Crnomorska flota je izvela vojno-tehnički eksperiment. Iženjeri su uspeli da postigu značajno poboljšanje taktičkih i tehničkih karakteristika sistema u smislu obezbeđivanja pouzdanosti i bezbednosti automatizovane razmene poverljivih informacija putem vazdušnih i kopnenih radio-mreža za predaju podataka.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  signal, veza, radio, komunikacija, sistem, morska flota, ruska flota, ratna flota
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga