06:48 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 320
  Pratite nas

  Za pad kotacija nafte krive su zemlje Persijskog zaliva, izjavio je to potpredsednik Vlade Rusije Andrej Belousov za televiziju „Rusija 1“.

  Belousov je naglasio da Rusija nikada nije imala za cilj snižavanje cene nafte. „To je isključivo inicijativa naših arapskih partnera“.

  Prema rečima potpredsednika vlade, čak i one ruske naftne kompanije koje su „bile zainteresovane za tržišta“ zalagale su se za produženje sporazuma OPEK+.

  „Osnovna ideja bila je da se sporazum produži za još godinu dana. U krajnjem slučaju, za tromesečje. Ali arapski partneri su postupili drugačije“, zaključio je Belousov.

  Kriza na naftnom tržištu

  Cene nafte gotovo su se udvostručile od početka meseca usled smanjenja potražnje na tržištu zbog epidemije koronavirusa KOVID-2019, kao i raskidanja sporazuma OPEK+.

  Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) nisu uspele 6. marta da se dogovore o produžetku sporazuma o smanjenju proizvodnje. Moskva je predlagala da postojeći uslovi ostanu na snazi, dok je Rijad tražio da se proizvodnja nafte dodatno smanji. Zbog toga su od 1. aprila ukinuta ograničenja proizvodnje u zemljama-članicama bivšeg saveza.

  Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak izjavio je 10. marta da vrata OPEK+ nisu zatvorena i da su redovni sastanci planirani u maju-junu, a nije isključio ni mogućnost novih sporazuma. Prema saopštenju Kremlja, nije isključeno da će Rusija i Saudijska Arabija uspeti da se dogovore o količini proizvodnje nafte.

  S druge strane, direktor „Saudi Aramko” Amin Naser potvrdio je da će u aprilu ova saudijska kompanija drastično povećati isporuku nafte. Prema njegovim rečima, uključujući isporuke u zemlji, obim isporuke iznosiće 12,3 miliona barela nafte dnevno.

  Tagovi:
  Saudijska Arabija, Andrej Belousov, cena, nafta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga