21:23 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  26813
  Pratite nas

  U Privolškom federalnom okrugu Rusije tehnologije se uvode u najrazličitije oblasti života. Praćenje kvaliteta vazduha, senzori punjenja kanti za smeće, praćenje kretanja javnog prevoza, usluge uključivanja građana u gradsku upravu – sve to se pojavljuje u okviru projekta „Pametni grad“.

  Ovaj okrug već je osetio prve rezultate uvođenja pametnih tehnologija: smanjenje troškova ulične rasvete, smanjenje broja nesreća na putevima, ubrzavanje opštinskih rešenja, navodi zvanični sajt Ministarstva građevine Rusije.

  Pametnim sistemima za merenje zajedničke potrošnje svih vrsta komunalnih usluga opremljeno je 85 odsto stambenih zgrada u Kazanju, 100 odsto u Inopolisu i 49 odsto u sedam gradova u regionu. Takođe se formira centralizovani sistem za daljinsko prikupljanje informacija o potrošnji električne energije. Elektrodistibuterska kompanija povezala je brojila 11.000 kuća širom republike na svoju analitičku platformu, a u planu je da se sledeće godine poveže još 1.700 kuća.

  Tehnologije aktivno pomažu i u oblasti saobraćaja. U Privolžju uvode sistem automatskog foto- i video-snimanja saobraćajnih prekršaja, inteligentno upravljanje gradskim javnim prevozom, inteligentnu kontrolu saobraćaja. Istovremeno, prave se bezbedne i udobne čekaonice za javni prevoz, sistem administrativnog gradskog parking prostora i sistem za nadgledanje stanja na kolovozima.

  Projekat „Bezbedan grad“ odgovara za bezbednost stanovnika. Na primer, u Nižnjem Novgorodu projekat „Bezbedan grad“ uključuje 602 kamere za video-nadzor u svim delovima grada, 204 aparata za hitnu vezu između građana i policije, čije pozive prima operater centra za video-nadzor.

  Deo „Pametnog grada“ su sve moguće inovacije u gradskim sredinama, kao što su energetski efikasno gradsko osvetljenje, automatizovana kontrola rada putne i komunalne tehnike, implementacija automatizovanog sistema iznajmljivanja i „šeringa“, javni bežični internet.

  Automobil službe Jandeks-taksi u Moskvi
  © Sputnik / Natalья Seliverstova

  U Saratovu i Engelskom opštinskom reonu funkcioniše automatizovani sistem za kontrolu osvetljenja koji centralno kontroliše sve tačke napajanja i omogućava racionalnije korišćenje resursa.  

  „Pametni grad“ realizuje Ministarstvo građevinarstva i stambeno-komunalnih usluga Rusije. Do 2024. godine svi gradovi sa više od sto hiljada stanovnika trebalo bi da uvedu digitalni model ekonomskog upravljanja. Cilj ovih uvođenja nije samo digitalna automatizacija procesa, već i povećanje ukupne efikasnosti gradske infrastrukture.

  Tagovi:
  tehnologija, pametni grad
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga