10:07 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  12616
  Pratite nas

  Kazanj je grad dva naroda, dve kulture, dve religije, dva jezika i dve reke. To je grad hiljadugodišnje istorije, za koji je carica Katarina Velika rekla da „po svojoj veličini i lepoti zaostaje samo za Sankt Peterburgom“.

  Sa nešto više od milion i 200 hiljada žitelja Kazanj je šesti grad u Rusiji po broju stanovnika. Ovde se prepliću dve velike kulture – ruska i tatarska.

  Prestonica Tatarstana je primer međureligijske tolerancije, gde vekovima islam i hrišćanstvo koegzistiraju u miru i harmoniji i gde se crkve grade tik pored džamija.

  Postoji nekoliko verzija o poreklu imena ovog grada. Legenda kaže da je čarobnjak posavetovao lokalno stanovništvo – volške Bugare – da podignu grad na mestu na kome će u kotlu ukopanom u zemlju proključati voda bez vatre. Voda je, legenda kaže, proključala na obali jezera Kaban, gde je podignut novi grad, koji je dobio ime po reči „kazan“ i od tada ovde život neprestano ključa.

  Srce grada je Kazanjski kremlj, koji je u 16. veku izgradio Ivan Grozni... Tu se nalazi i glavna džamija Tatarstana i jedna od najvećih u Evropi – Kul Šarif džamija.

  Ali pripovedanje o Kazanju, trećoj prestonici Rusije, ne može biti potpuno bez priče o Ikoni Kazanjske Bogorodice, najcenjenije među pravoslavnim Rusima, kojoj se izgubio svaki trag.
  Danas se Kazanj smatra jednim od najudobnijih gradova za život u Rusiji i jednim od najuređenijih. Ima razvijenu privredu i industriju, a upravo u ovom gradu su proizvedena i tri vojna helikoptera Mi-17V-5, koje je Srbija nedavno nabavila od Rusije.

  Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

  Tagovi:
  Tatarstan, Kazanj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga