02:28 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 170
  Pratite nas

  Zbog pandemije koronavirusa u Moskvi se svakodnevno uvode nove mere, pa je tako gradonačelnik Sergej Sobjanjin preporučio starijim sugrađanima da ne izlaze iz svojih kuća i da kontakte da porodicom, prijateljima i poznanicima svedu na minimum, ali još bolje bi bilo kada bi se sklonili u dače.

  Pored toga, u periodu od 26. marta do 14. aprila za sve stavnovike glavnog grada starije od 65 godina koji imaju neku hroničnu bolest, posebno dijabetes, bronhijalnu astmu, hronično oboljenje bubrega, onkološka oboljenja i one koji su preživeli infarkt uvodi se stroga zabrana izlaska na javna mesta.

  Rukovodiocima je naloženo da za tu kategoriju građana obezbede rad na daljinu ili da ih pošalju na plaćeno odsustvo ili bolovanje. Hrana kao i najosnovnije potrepštine njima će im dostavljati volonteri, a pomagaće i socijalni radnici.

  Za te potrebe uvedena je i posebna telefonska linija.

  Gradske vlasti su naložile mobilnim operaterima da ne isključuju telefon i internet starijim osobama čak i u slučaju da ne plaćaju redovno račune.

  Kao kompenzacija za pretrpljene neprijatnosti Moskovljanima starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima će biti uplaćeno po 4.000 rubalja (oko 40 evra) – 2.000 avansno a još 2.000 posle završetka perioda samoizolacije ako on ne bude prekršen.

  Posebne mere uvedene su za školsku decu počev od 5. razreda.

  U vreme dok su škole zatvorene, a to je u ovom trenutku od 21. marta do 12. aprila njihove kartice za gradski prevoz će biti blokirane, a to se radi kako bi ih onemogućili da se šetaju po gradu.

  Prema najnovijim podacima u Moskvi je potvrđen još 71 slučaj zaraženih koronavirusom. Ukupan broj dostigao je 262.

   

  Tagovi:
  mere, zabrana, stari, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga