07:22 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 511
  Pratite nas

  Zbog situacije s virusom korona ruske avio-kompanije bile su prinuđene da ograniče svoje letove skoro ka svim svetskim zemljama, iako je jedan deo letova zadržan. Iz avio-kompanija „Aeroflot“, „Pobeda“, „S7“ i „Jutejr“ saopštavaju da su pooštrili sanitarno-higijenske mere i da preduzimaju sve kako bi zaštitili svoje putnike i posadu.

  Generalni direktor najveće ruske avio-kompanije „Aeroflot“ Vitalij Saveljov u pismu poslatom putnicima istakao je da su sanitarno-higijenske procedure u ovoj kompaniji u skladu s najvišim standardima kvaliteta vodećih internacionalnih avio-kompanija, a avioni su opremljeni najsavremenijim sistemom za ventilaciju vazduha. Ovaj sistem koristi visokoefikasni filter, koji filtrira 99,98 odsto čestica u vazduhu.

  Profesionalnost uprkos pandemiji

  U cilju obezbeđenja zdravlja putnika i posade, kompanija je uvela dodatne faze čišćenja: dezinfikuju se svi često korišćeni predmeti i površine, uključujući sklopive stočiće, naslone za ruke, kopče sigurnosnih pojaseva i ekrane koje koriste putnici.

  Svi avioni „Aeroflota“ opremljeni su medicinskim i higijenskim kompletima prve pomoći. Članovi posade su obučeni i dodatno pripremljeni za mere protiv širenja Kovid-19. U slučaje pojave kod putnika prvih simptoma zaraze, posada je spremna da odreaguje profesionalno i da osigura bezbednost ostalih putnika.

  Avion Ejrbas A320 kompanije Aeroflot poleće sa aerodroma Šeremetjevo u Moskvi
  © Sputnik / Maksim Blinov
  Avion Ejrbas A320 kompanije "Aeroflot" poleće sa aerodroma "Šeremetjevo" u Moskvi

  Slične mere se sprovode i u ostalim ruskim avio-kompanijama, kao što su „Pobeda“, „S7“ i „Jutejr“.

  Tako, u avio-kompaniji „Pobeda“, između ostalog, navode da se cirkulacija vazduha u avionu obavlja preko specijalnih sanitarnih filtera, a kabinska posada svakodnevno prolazi detaljnu medicinsku kontrolu.

  Posada spremna da reaguje

  Iz avio-kompanije „S7“ saopštavaju da pored toga, što je i njihova posada obučena za reagovanje u slučajevima otkrivanja zaraženih putnika, pooštrena je kontrola kvaliteta čišćenja aviona. Na svim letovima primenjuju se dodatno koncentrovana dezinfekciona sredstva, a pribor za prvu pomoć je dopunjen maskama i rukavicama. Svi putnici dobijaju antibakterijske maramice pre poletanja, kao i za vreme obroka. U toaletima je sapun zamenjen antibakterijskim, a sanitarne službe dodatno dezinfikuju sve čarter letove, organizovane za vraćanje putnika kući.

  Avion Boing aviokompanije Pobeda
  © Sputnik / Vitaliй Belousov
  Avion Boing aviokompanije Pobeda

  Iz avio-kompanije „Jutejr“ navode da se svakodnevno vrši čišćenje aviona pomoću specijalnih dezinfekcionih sredstava, a avio-kompanija svakih 48 sati dezinfikuje sve eskploatisane avione.

  Posebna pažnja se pridaje higijeni hrane u avionu, kao i opremi, priboru i aparatima u prostorijama gde se hrana priprema.

  Rusija zbog pandemije obustavila avio-saobraćaj

  Podsetimo, u svetu je virusom korona trenutno zaraženo preko 396.000 ljudi, preminulo je preko 17.000, a izlečeno je oko 104.000 osoba.

  U Rusiji je registrovano 495 slučajeva zaraze, a 22 osobe su ozdravile.

  Prema saopštenju ruske Savezne agencije za vazdušni saobraćaj (Rosavijacija), a u skladu s odlukom ruske Vlade, Rusija je od 23. marta privremeno obustavila avio-saobraćaj sa svim zemljama zbog pandemije virusa korona. Izuzetak su samo prestonice ili veliki gradovi 146 svetskih država.

  Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  avio-saobraćaj, Aeroflot, avio-kompanije, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga