11:35 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 270
  Pratite nas

  Za dezinfekciju pametnih telefona od virusa korona može se koristiti etil-alkohol, kao i izopropil alkohol, vodonik-peroksid i natrijum-hipohlorit, saopšteno je iz Laboratorije „Kasperski“.

  Stručnjaci su istakli da se virus može preneti na telefon preko ruku korisnika kojima je on dodirnuo zaražene površine.

  Prema stručnjacima, najmanje štetan za čišćenje ekrana je izopropil-alkohol. Etanol i vodonik-peroksid su prihvatljivi samo u krajnjem slučaju, jer prilikom čestog korišćenja uništavaju zaštitni sloj na ekranu.

  „Optimalna koncentracija izopropanola je 70-80 procenata. Čistiji alkohol suviše brzo isparava, a za najbolji rezultat, rastvor za dezinfekciju treba da se zadrži na površini oko jedan minut. Što je manja koncentracija, to je manja efikasnost“, navodi se.

  Posebno se ističe da dezinfekciona sredstva ne treba sipati na uređaj, već je najbolje natopljenim pamučnim tuferom očistiti aparat.

  Devojka sa maskom u moskovskom metrou
  © Sputnik / Sergeй Pяtakov
  Devojka sa maskom u moskovskom metrou

  Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta epidemiju novog virusa korona za pandemiju. Prema najnovijim podacima u sveta je zaraženo više od 440 hiljada ljudi, od kojih je više od 19 hiljada umrlo.

  Prema poslednjim podacima, ukupan broj osoba zaraženih novim virusom korona KOVID-19 u Rusiji je 658 (od kojih je 410 u Moskvi), 29 je ozdravilo, a 122 hiljade ljudi nalazi se pod nadzorom.

  Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona KOVID-19.  

   

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  pametni telefoni, Laboratorija Kasperski, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga