21:04 06 April 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (1605)
  0 120
  Pratite nas

  Rusija 27. marta potpuno prekida međunarodne redovne i čarter letove, avio-prevoznici moći će da lete samo kako bi vratili državljane Rusije u njihovu zemlju, odlučio je prezidijum Koordinacionog saveta pri Vladi Rusije.

  Potreba za potpunim zatvaranjem vazdušnog saobraćaja vezana je za objavu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o pandemiji nove infekcije virusom korona KOVID-19 i njenog brzog širenja u 170 zemalja sveta, uključujući i Rusiju.

  Izuzeci

  Portparol Federalne agencije za vazdušni saobraćaj (Rosavijacije) saopštio je da se zabrana letova iz Rusije u inostranstvo ne odnosi se na teretni, poštanski, sanitarni i humanitarni prevoz.  

  Međunarodni letovi iz Rusije počeli su postepeno da se ukidaju od 1. februara. Ograničenja su uvođena u nekoliko faza: prvo su bili ograničeni letovi za Kinu, Južnu Koreju i još nekoliko drugih zemalja, a kasnije za Španiju, Italiju, Nemačku, Francusku. Nekoliko dana kasnije ograničenje je prošireno na celu Evropu. Najveće ograničenje uvedeno je 23. marta – tada se zabrana leta proširila na 95 zemalja.  

  Evakuacija građana iz inostranstva

  Međutim, ruske avio-kompanije će nastaviti sa evakuacijom ruskih državljana iz inostranstva. „Aeroflot“ je posebno saopštio da planira da nastavi izvođenje Rusa iz inostranstva čarter letovima. U Rusiju je od 14. do 25. marta ova kompanija vratila više od 52 hiljade ljudi.

  U svetu je u 170 zemalja virusom korona KOVID-19 zaraženo više od 525 hiljada ljudi, dok je više od 23 hiljade umrlo.

  Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona KOVID-19.  

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (1605)
  Tagovi:
  KOVID-19, koronavirus, Rusija, vazdušni saobraćaj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga