07:22 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 2034
  Pratite nas

  Američki mediji su ruski tenk T-95 nazvali „noćnom morom“ za NATO. Očigledno je da i sama pomisao na serijsku proizvodnju tenkova iz doba Sovjetskog saveza uplašili Amerikance.

  Ruski glavni borbeni tenk T-95, čiji je razvoj počeo neposredno pre raspada SSSR-a, bio je „san tenkista“, ali bi mogao postati „noćna mora“ za NATO, navodi američki časopis „Nešenal interest“.

  Reč je o protipu tenka T-95 (Objekat 195), razvijanog pred sam kraj Hladnog rata, od koga je Rusija ipak odustala i to u korist savremenijeg tenka T-14 „Armata“.

  I stari sovjetski ne zaostaje za novim, ruskim

   „Dobar ili ne obično to ne određuju ljudi iz medija, nego specijalna komisija Ministarstva odbrane. Oni govore o tome da bi taj tenk da je proizveden postao noćna mora za NATO, ali treba imati u vidu da i savremeni ruski tenkovi T-72 i T-90 poslednje modifikacije predstavljaju isto takvu pretnju. U veštim rukama tenk je silno, opasno oružje. Prosto treba pogledati kako su se tenkovi u poslednje vreme upotrebljavali u sukobima na Bliskom Istoku. Sirijski tenkisti su se pokazali prilično dobro, a ratovali su uglavnom na ruskim tenkovima T-72 i T-64. Takođe, treba videti i kako su ratovali Saudijci na savremenim američkim tenkovima „Abrams“. Odmah se vidi razlika, njih nisu spasili ni oklop, ni elektronika“, rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov.

  Sovjetski „supertenk“ bolji od savremenih NATO tenkova

  Da se prototip sovjetskog „supertenka“ T-95 danas uvrsti u sastav naoružanja, prevazilazio bi po svojim performansama savremene NATO tenkove, zaključuje „Nešenal interest“.

  Autor teksta opisuje sovjetski tenk kao veoma pokretan, sa dobrom oklopnom zaštitom i sa „odličnom vatrenom moći“. Kako navodi, ovaj tenk je trebalo da bude opremljen topovima kalibra 152 milimetara koji bi nadmašio sve analoge, uključujući i zapadne, opremljene topovima kalibra 120 milimetara.

  Iako ne postoje informacije o oklopnoj zaštiti borbenog tenka najverovatnije bi T-95 bio opremljen sistemom aktivne zaštite, kao i sistemom dinamičke zaštite, napominje američki novinar.

  Uprkos činjenici da je tenk ostao kao projekat, neke karakteristike njegove konstrukcije uzete su u obzir prilikom izrade tenka T-14 „Armata“ , piše autor članka.

  „Armata“ potencijalno najopasniji tenk

  Ruski eksperti napominju da su moć i snaga tenka T-95 neosporni, ali ističu da je T-14 „Armata“ napravio ogroman tehnološki skok. Istovremeno, mnogi zapadni mediji najsavremniji ruski borbeni tenk ocenjuju kao „potencijalno najopasniji tenk na svetu“, a „Armata“ je takođe prozvana najvećim probojem u konstrukciji tenkova u poslednjih 50 godina.

  „Armata” je prvi tenk na svetu koji prema konstruktorskoj zamisli realizuje koncept „mrežnocentričnog ratovanja”.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, tenk
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga