05:42 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  119126
  Pratite nas

  Ruska državna naftna kompanija „Rosnjeft" objavila je da prekida poslovanje u Venecueli kao i da prodaje sve aktive u toj zemlji kompaniji, koja je u vlasništvu ruske Vlade, saopšteno je iz kompanije.

  „Danas je kompanija 'Rosnjeft' sklopila sporazum sa kompanijom, koja je u stopostotnom vlasništvu ruske Vlade, o prodaji akcija i prekidu učešća u svim projektima u Venecueli, uključujući i akcije u preduzećima 'Petromonagas', 'Petroperija', 'Bokeron', 'Petromiranda' i 'Petroviktoria', u preduzećima za pružanje naftnih usluga i trgovinskim operacijama. Na osnovu dogovora, sve aktive i trgovinske operacije kompanije 'Rosnjeft' u Venecueli i/ili povezane sa Venecuelom će biti prodate ili zatvorene", navodi se u dokumentu. 

  Kako se navodi, „Rosnjeft" će dobiti svoj paket akcija od 9,6 odsto.

  Pres-služba vladinog kabineta Rusije je potvrdila agenciji RIA „Novosti" da je vlada Rusije otkupila aktive u Venecueli od „Rosnjefta", i da su sada u vlasištvu kompanije, koja u potpunosti pripada vlastima.

  „Rosnjeft" očekuje da SAD održe obećanje i ukinu sankcije podružnicama

  Portparol kompanije Mihail Leontjev je izjavio da je „Rosnjeft" prodajom aktiva  u Venecueli ispunio svoju obavezu prema akcionarima i da sada s pravom računa da će američki regulatori ispuniti obećanja, koja su javno dali, odnosno da će ukinuti sankcije ćerkama-kompanijama „Rosnjefta".

  „Mi smo, kao međunarodno javno preduzeće ispunili svoje obaveze prema našim akcionarima u ovakvoj situaciji u svetu. Ispunili smo naše obaveze i sada imamo pravo da očekujemo da američki regulatori ispune javno data obećanja", istakao je Leontjev.

  Prema njegovim rečima, „dalju sudbinu paketa akcija, koje će ruska kompanija dobiti u zamenu za aktive, rešavaće akcionari kompanije 'Rosnjeft'".

  On je naglasio da sklopljeni posao odgovara svim akcionarima kompanije. 

  Ranije je Miistarstvo finansija SAD, koje je uvelo sankcije dvema podružnicama  „Rosnjefta" - „Rosnjeft trejding“ i „TNK Trejding“ u Švjacarskoj, saopštilo da sankcije mogu biti ukinute ukoliko ruska kompanija preduzme „konkretne, značajne korake, koji se mogu proveriti".

  SAD su  podružnicama „Rosnjefta“ dale rok da do 20. maja prekinu poslovanje sa Venecuelom, saopštila je Uprava za kontrolu stranih aktiva.

   

  Tagovi:
  ruska vlada, Venecuela, Rosnjeft
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga