13:12 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  53712
  Pratite nas

  Lekar i direktor farmaceutske kompanije „NovaMedika" Zahar Lejkin izjavio je da virus korona poseduje jedinstveno svojstvo — naime, RNK virusi, u koje spada i Kovid-19, veoma brzo mutiraju.

  „Ne postoji nijedan ciklus replikacije virusa, koji reprodukuje isti virus. Svaki ciklus je nova mutacija", izjavio je Lejkin.

  Prema njegovim rečima, virusne čestice se ne ponavljaju prilikom generacije u ćeliji. Kada su kineski lekari predali nekoliko desetina sojeva virusa, koje su izdvojili tokom epidemije u zemlji, u njima je već bilo 149 mutacija.

  Lekar objašnjava da među divljim životinjama cirkuliše nekoliko stotina sojeva virusa korona, i oko 40 među ljudskom populacijom.

  „Kada je reč o sezonskim zarazama, 15 odsto uzročnika čine virusi korona", ističe lekar i dodaje da grupa virusa prouzrokuje tešku upalu pluća.

  „Virus korona ima sposobnost da razmenjuje svoj genetski materijal između čestica. To je takozvana rekombinacija. Ne samo da razmenjuje sojeve kod ljudi, nego i kod divljih životinja, što se i desilo u Kini", pojasnio je Lejkin.

  Čitajte na sajtu Sputnjika najnovije informacije o pandemiji virusa korona u svetu i kod nas.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  mutacija, lekar, koronavirus, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga