23:24 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1671
  Pratite nas

  Pristupanje Severne Makedonije NATO-u neće ojačati bezbednost u regionu niti će biti od pomoći u borbi protiv novih izazova i pretnji, već će izazvati nove linije podele, ocenjeno je u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. Ministarstvo konstatuje da se pristupanje podudarilo s godišnjicom bombardovanja SR Jugoslavije od strane NATO.

  „Očigledno je da pristupanje Skoplja Alijansi nema nikakvu dodatnu vrednost za evropsku, regionalnu ili nacionalnu bezbednost. Objedinjavanju napora u borbi protiv zajedničkih pretnji i izazova, uključujući i virus korona, ovaj korak neće doprineti. On će samo izazvati stvaranje novih linija podele“, navodi se u komentaru Ministarstva.

  U Ministarstvu ističu da se do danas nije moglo čuti „nijedno jasno obrazloženje neophodnosti ulaska Severne Makedonije i NATO“.

  „Lokalnom stanovništu obećavaju ekonomski rast, povećanje investicione atraktivnosti, jačanje pravne države. Ali za tako nešto uopšte nije potrebno stupanje u vojno-politički blok. A već sada se od Skoplja zahteva da poveća rashode u sferi odbrane i obim nabavke zapadnog – pre svega američkog – naoružanja i tehnike“, ističu u ruskom Ministarstvu.

   U Ministarstvu nahlašavaju da od Skoplja očekuju potvrdu da prihvataju obaveze iz dokumenata koja su potisali NATO i Rusija, a to se pre svega odnosi Osnovni akt iz 1997. godine i Rimsku deklaraciju iz 2002. godine.

  U Ministarstvu su, takođe, konstatovali i da se ovaj čin podudario praktično s godišnjicom bombardovanja SR Jugoslavije od strane NATO, kao i da tamošnje vlasti nisu propustile da sa ushićenjem poruče da članstvo, koje navodno garantuje Skoplju stabilnost i bezbednost, ima istorijski karakter.

  „Ministar spoljnih poslova Dimitrov je čak članstvo u toj organizaciji nazvao "zavetom očeva i dedova". A istovremeno u drugom planu je ostalo to da se pristupanje Alijansi praktično podudarilo sa godišnjicom početka bombardovanja SR Jugoslavije od strane NATO“, navodi se u komentaru.

  Severna Makedonija je zvanično postala trideseta članica NATO-a 27. marta.

  Parlament Severne Makedonije je 11. februara jednoglasno usvojio Zakon o ratifikaciji Severnoatlantskog sporazuma.

   

  Tagovi:
  komentar, pristupanje, NATO, Ministarstvo spoljnih poslova, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga