16:16 31 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 67
  Pratite nas

  Ministarstvo informacionih tehnologija i komunikacija Rusije pravi sistem za praćenje kršenja uslova karantina i izolacije na osnovu podataka operatera, saopštio je ministar komunikacija Maksut Šadajev.

  „Tražimo podatke o broju i datumima hospitalizacije (obolelih), kao i datume ulaska u karantin. Zatim, u dogovoru sa operaterima, predajemo im podatke, a oni nadgledaju poštovanje karantina u praksi. Ako građani ne poštuju uslove, oni im šalju odgovovarajuću sms poruku. Ukoliko se, međutim, kršenje bude sistematski odvijalo uprkos upozorenju, operateri će podatke dostaviti bezbednosniim organima“, rekao je ministar komunikacija Rusije Maksut Šadajev.

  Ranije je šef odeljenja za informacionu tehnologiju u gradskoj skupštini Eduard Lisenko preneo da su moskovske vlasti razvile mobilnu aplikaciju za pacijente koji se leče od virusa korona, a da će kompletna verzija biti dostupna u četvrtak.

  Ruski premijer Mihail Mišustin izjavio je u ponedeljak da je Vlada Rusije odobrila amandmane o pooštravanju odgovornosti zbog kršenja karantina.

  U Moskvi je u cilju sprečavanja širenja virusa korona, odlukom gradonačelnika Sergeja Sobjanjina, od 30. marta stupio na snagu režim sveopšte samoizolacije bez obzira na uzrast.

  Prema poslednjim podacima, ukupan broj obolelih u Rusiji dostigao je 2.777 lica, a preminulo je 24.

  Ova nedelja od 30. marta do 5. aprila je, prema odluci vlasti, neradna.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  koronavirus, Moskva, izolacija, karantin, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga