11:59 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 373
  Pratite nas

  Rusija ne prodaje naftu sa gubicima, jednostavno je cena njene proizvodnje vrlo niska, izjavio je ministar energetike Aleksandar Novak.

  „Nema gubitaka, pošto je cena proizvodnje prilično niska. Jednostavno nema budžet nema prihode. Kao što znate, cena nafte čini 60-70 odsto prihoda budžeta“, rekao je Novak.

  On smatra da sporazum OPEK+, u današnjim uslovima, ne bi spasio ni predlog Saudijske Arabije da se smanji proizvodnja za još 1,5 milion barela dnevno.

  Ministar smatra da ni druge države OPEK+ neće povećati proizvodnju, jer nemaju gde da plasiraju sirovine. Što se tiče ruske nafte, ona je konkurentna i Moskva neće imati problema tokom ovog meseca sa njenim izvozom.

  On je dodao da je juče razgovarao sa pretstavnicima naftnog sektora i da se svi slažu da će se i u narenim nedeljama pogoršavati situacija.

  Novak je saopštio da Ministarstvo energetike ne isključuje da bi cena nafte još mogla niže pasti, ali ne u nekom dužem intervalu.

  Potrebe za naftom u svetu, u slučaju da se produži karantin, mogu se kretati oko 20 miliona barela dnevno, saopštio je Novak.

  Sitauciju na tržišti će promeniti samo rast potražnje.

  Tagovi:
  Nafta, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga