15:59 31 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 911
  Pratite nas

  Rusija pruža nesebičnu pomoć Italiji u borbi protiv virusa korona, nikakvi napadi lokalnih medija neće je prisiliti da skrene sa tog puta, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

  „Ciljevi ruske misije 2020. godine u Bergamu su transparentni, konkretni i čisti. Rusija pruža nesebičnu pomoć italijanskom narodu koji se našao u teškoj situaciji zbog pandemija Kovida-19“, izjavio je on.

  Konašenkov je istakao da „nikakvi napadi“ neće primorati Rusiju da skrene s puta, kao i da će najbolja nagrada za ruske vojne specijaliste biti „spaseni životi i zdravlje najvećeg mogućeg broja građana večne Italijanske Republike“.

  Idejnim tvorcima kampanje za diskreditaciju ruske pomoći Konašenkov je posavetovao da „usvoje drevnu mudrost“.

   „Ko drugome jamu kopa - sam u nju upada. Kako bi bilo jasnije – zlo se zlim vraća“, dodao je portparol Ministarstva odbrane.

  Ranije se u italijanskom listu „Stampa“ pojavio materijal u kojem je, pozivajući se na neimenovane visoke zvaničnike, navedeno da je 80 odsto ruskih isporuka Italiji za borbu protiv koronavirusne infekcije „potpuno beskorisno ili od slabe koristi“ za tu zemlju. Autor je, čak, pretpostavio da sporazum između italijanskog premijera Đuzepea Kontea i predsednika Rusije Vladimira Putina ima geopolitičku konotaciju.

  Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala tu izjavu čistom klevetom. Ona je istakla da je Rusija uputila pomoć Italiji u borbi protiv virusa korona van političkog konteksta.

  Pandemija virusa korona

  Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije KOVID-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo 936.170 slučajeva zaraze, a preminulo je 47.249 ljudi.

  Najgora situacija trenutno, po broju zaraženih, je u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je obolelo 215.300 osoba, a slede je Italija sa 110.574 i Španija sa 104.118 obolelih.

  Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona KOVID-19.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Igor Konašenkov, pomoć, Ministarstvo odbrane RF, koronavirus, Italija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga