12:39 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  411387
  Pratite nas

  Sjedinjene Države, Evropska unija, Velika Britanija, Ukrajina i Gruzija nisu dozvolile Generalnoj skupštini UN da usvoji nacrt ruske rezolucije u koje se poziva na ukudanje jednostranih sankcija koje onemogućavaju zemljama da se bore protiv pandemije virusa korona, saopštila je ruska misija u svetskoj organizaciji.

  Rusija je prethodno predložila Generalnoj skupštini da usvoji Deklaraciju o solidarnosti u borbi protiv koronavirusa. U tom dokumentu se ističe glavna ulogu Svetske zdravstvene organizacije u borbi protiv pandemije.

  Tekstom dokumenta predviđeno je da države sarađuju među sobom i sa SZO u sklopu napora da se osmisle načini borbe protiv širenja KOVID-19 i lečenja te bolesti.

  Takođe, pozivaju se države da pomognu onim zemljama koje su pretrpele najveće žrtve i štetu od virusa korona, uključujući zemlje u razvoju, kao i da se odustane od trgovinskih ratova i primene jednostranih sankcija usvojenim u UN. Uz Rusiju na dokumentu je radilo još 28 zemalja-članica svetske organizacije.

  „Nije bilo konsenzusa o dokumentu koji smo predložili. Tome su se usprotivili Ukrajina, Gruzija, Velika Britanija, SAD i EU.  Žalimo što jedna manja grupa država – apologeta politike sankcija – nije uspela da pokaže spremnost da se odazove pozivu generalnog sekretara UN i da se odrekne svojih ispolitizovanih pristupa i interesa“, navodi se u komentaru ruske misije.

  Kao posledica toga, odgovor globalnog i solidarnog sveta na novu pandemiju će biti mnogo složeniji, dodaje se.

  „Može da nastrada veliki broj ljudi, pre svega u zemljama u razvoju“, ističu u ruskoj misiji i dodaju da bi zvanična Moskva volela da vidi u pisanoj formi koja je to logika i koji su to argumenti za blokiranje nacrta Deklaracije.

  Takođe se ukazuje da su argumenti Ukrajine u Gruzije kao i obično nadmeni i ispolitizovani i nisu razumljivi za većinu država-članica.

  Bez obzira na ovakav ishod, Rusija će nastaviti koordinisanu saradnju sa istomišljenicima po ovom pitanju.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  blokiranje, ukidanje sankcija, virus korona, rezolucija, Rusija, UN
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga