12:55 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (80)
  0 1792
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je novu seriju dokumenata posvećenu oslobađanju evropskih zemalja od fašističkih okupatora. Četvrtog aprila 1945. godine sovjetske snage su u žestokoj borbi oslobodile Bratislavu, prestonicu Slovačke.

  U čast tog događaja na sajtu Ministarstva odbrane otvoren je novi multimedijalni deo „Bratska slava i hrabrost: U čast 75. godišnjice oslobađanja Bratislave od nemačko-fašističke okupacije“ ,gde su objavljeni jedinstveni i ranije nepoznati arhivski dokumenti, uključujući fotografije, političke izveštaje i šifrovane poruke.

  Šema rasporeda oslobodilačkih jedinica

  U izveštajima o situaciji u Bratislavi navodi se da je grad oslobođen za kratko vreme. Uz pomoć Crvene armije Bratislava je brzo oživela. Ističe se da je u gradu, pored slovačke inteligencije, ostao i deo Nemaca koji nisu imali veze sa okupatorima.

  Posebno mesto među deklasifikovanim dokumentima zauzimaju svedočenja o zverstvima nacista tokom okupacije.

  Oslobađanje Bratislave od nemačko-fašističkih okupatora započele su snage 2. ukrajinskog fronta u aprilu 1945. godine. Glavni udar su izvele 53. i 7. gardijska armija, uz pomoć Dunavske flote i 5. vazduhoplovne armije.

  Dokumenta koja svedoče o dodeli nagrada sovjetskim oslobodiocima

  Sovjetska vojska je u potpunosti oslobodila Bratislavu u snažnoj bici 4. aprila 1945. godine. Pokazali su ogromnu hrabrost i herojstvo, o čemu svedoče dokumenta o nagradama.

  „Stanovništvo Bratislave vidi u Crvenoj armiji oslobodioca od nemačko-fašističkog i mađarskog porobljavanja. Mnogi Slovaci su zahvalni našim snagama, a srodstvo ruskog i slovačkog jezika omogućava stanovništvu i vojsci da međusobno komuniciraju“, navodi se u izveštajima sovjetske armije.

  Na dan oslobađanja Bratislave, po naredbi Josifa Staljina, Moskva je pozdravila pobedu sovjetske vojske paljbom iz 224 topa.

  Novinski članak o oslobođenju Bratislave

  Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  ► Rusija objavila tajna dokumenta o oslobođenju Budimpešte u Drugom svetskom ratu /foto/

  U Moskvi svečani plotuni u čast oslobođenja Bratislave u Drugom svetskom ratu /video/

  Interaktivna infografika: Zašto je maršal Tolbuhin osvojio ljubav Beograđana

  ► „Kuće smrti“ — istorija finskog nacizma

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (80)
  Tagovi:
  oslobađanje, Sovjetski Savez, Bratislava
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga