05:24 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 2062
  Pratite nas

  Ruske strateške raketne snage do kraja ove godine biće naoružane sa još pet borbenih oklopih vozila „Tajfun-M“, dok će još nekoliko primeraka dobiti 2021. godine. Glavna namena vozila je zaštita mobilnih raketnih sistema i objekata strateške namene, a prema rečima vojnih stručnjaka – ovakve mašine poseduje samo Rusija.

  U poslednjih pet godina Strateške raketne snage dobile su više od 30 vozila „Tajfun-M“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

  „Tajfun-M“ je jedinstveno borbeno vozilo konfiguracije osam puta osam, specijalno namenjeno za potrebe ruskih Strateških snaga. Vozilo je napravljeno na bazi armijskog oklopnog vozila BTR-82, koje je steklo veliku popularnost u vojsci zahvaljujući velikoj pouzdanosti.

  Karakteristike borbenog vozila

  Težina vozila iznosi 14,5 tona, dugo je 7,65 metara, a široko 3,6 metara. Visina borbene mašine je 4,4 metra. „Tajfun-M“ opremljen je motorom Kamaz-740 od 300 konjskih snaga. Vozilo se može kretati putem brzinom do 80 kilometara na čas, a na vodi – do devet kilometara na čas. Posadu čine tri osobe, a unutra može biti smešteno šest padobranaca.

  „Tajfun-M“ predviđen je za radarsko i optičko izviđanje, uključujući i infracrveni domet, kao i za borbu protiv diverzantskim i obaveštajnim protivničkim grupama, koje napadaju na pokretne i stacionirane objekte Strateških snaga.

  Vozilo se koristi i za čuvanje mobilnih raketih sistema strateške namene RS-24 „Jars“ tokom borbenog dežurstva. Tokom vojih vežbi, strateške snage redovno uvežbavaju napad jednog od mogućih protivnika – diverzantskih i obaveštajnih protivničkih grupa, čiji su zadaci da nanesu šteti raketom nuklearnom potencijalu Rusije.

  Oprema i naoružanje

  Specifičost vozila je u tome što je opremljeno izviđačkom opremom, koja omogućava da registruje oklopna vozila protivnika na daljini od 10 kilometara, a diverzante na udaljenosti do pet kilometara.

  U sastav opreme borbenog vozila ulaze radari, radio-stanice, sistem satelitske navigacije, termografska kamera, sredstva za uništavanje radio-kontrolisanih eksplozivnih naprava, sistem eholokacije. Takva oprema omogućava posadi da se kreće po terenu u različitim klimatskim uslovima i u svako doba dana.

  „Tajfu-M“ opremljen je i bespilotnim sistemom kratkog dometa za vazdušno izviđanje „Elero-3SV“, koji omogućava da se protivnik otkrije na većim daljinama.

  Glavno oružje „Tajfuna-M“ je modul na daljinsko upravljanje 6S21. Uključuje mitraljez kalibra 7,62 milimetra ili 12,7 milimetara i nišan sa laserskim daljinomerom, koji omogućava uočavanje objekata na daljini do pet kilometara, visokoprecizno digitalno nišanjenje i slanje video-informacija o cilju komandi.

  „U svetu ne postoje pandani vozilu 'Tajfun-M', ovakva borbena mašina postoji samo u Rusiji. Dobili smo pouzdano vozilo sa dobrim karakteristima“, tvrdi vojni ekspert Sergej Suvorov.

  Tagovi:
  naoružanje, Rusija, oklopno vozilo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga