01:52 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1523
  Pratite nas

  Testiranje prototipa vakcine protiv virusa korona koje se sprovodi na miševima, lasicama i nižim primatima biće završena do kraja aprila, a u junu će početi i testiranja na ljudima, saopštio je generalni direktor Naučnog centra za virusologiju i biotehniku „Vektor“ Rinat Maksutov, prenosi televizija „Rusija 1“.

  „U ovom momentu miševi i lasice su već stekli imunitet, a sada počinju testiranja na nižim primatima. Planiramo da testiranja na životinjama u laboratorijskim uslovima završimo do kraja aprila ove godine, a da nakon toga pređemo na pretklinička ispitivanja. Poslednja faza je testiranje na ljudima, koja će početi u junu“, rekao je on.

  Maksutov je objasnio da se na osnovu podataka šest tehnoloških platforma razvija 26 tipova vakcine, koji će biti testirani u laboratorijama.

  Najbolje vrste vakcina će proći i pretklinička testiranja, a nakon toga, uz dozvolu Ministarstva zdravlja Rusije, biće testirane i na ljudima.

  Šefica Ruskog državnog organa za sanitarni nadzor i kontrolu Ana Popova istakla je da taj proces nije nimalo jednostavan.

  „Postoji i šema testiranja na dobrovoljcima, ali za sada radimo klasičnom metodom“, istakla je ona.

  Na sajtu Sputnjika čitajte najnovije informacija o pandemiji virusa korona u svetu i kod nas.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Rusija, vakcina, testiranje, laboratorija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga