00:49 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 234
  Pratite nas

  Centar za makroekonomske analize i kratkoročne prognoze (CMAKP) objavio je izveštaj o perspektivama ekonomske situacije u Rusiji u kontekstu krize zbog pandemije virusa korona i naftne krize, iznoseći predviđanje da Rusiju očekuje dvogodišnja recesija.

  U analizi se navodi da se situacija oko pandemije i krize na naftnim tržištima odvija po „šok scenariju“ i da zbog toga neće biti moguće izbeći recesiju i, kao posledica toga, porast broja nezaposlenih i porast nivoa siromaštva.

  Autori izveštaja iznose pretpostavku da bi, zbog kombinacije tzv. karantinskog šoka, praćenog obustavom rada čitavih sektora poslovanja, i dramatičnog pada prihoda od nafte u Rusiji ta kriza mogla da bude ozbiljnija nego u svetu.

  Prema konstruktivnoj varijanti, prioroteti u privredi zemlje biće sprečavanje porasta stope nezaposlenosti i podrška prihodima stanovništva, investicione aktivnosti, rublja i obuzdavanje inflacije.

  U tom slučaju pad BDP bi se održavao na nivou između 2,3  i 2,5 odsto tokom ove godine i između 0,5 i 0,8  odsto naredne godine.

  Bez aktivne podrške države recesija bi bila još jača, pa bi tako pad BDP mogao da bude od 3-3,3 odsto ove godine, odnosno od 0,8-1 odsto sledeće godine.

  Iz Kremlja je ranije danas saopšteno da se treba pripremati za svetsku ekonomsku krizu, kao i da produžetak neradnih dana u Rusiji predstavlja veliko opterećenje za privredu zemlje.

   

   

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  analiza, Nafta, pandemija, recesija, ekonomska kriza, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga