10:01 06 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 20
  Pratite nas

  Ministarstvo kulture Ruske Federacije zbog teške epidemiološke situacije u zemlji zatvorilo je ustanove koje su u nadležnosti Ministarstva. Ministarka kulture Olga Ljubimova kaže da Ministarstvo planira da podrži ovu oblast posle štete koju je naneo virus korona.

  „Ministarstvo je u stalnom kontaktu sa predstavnicima profesionalne zajednice. Danas pozorišta imaju slobodno vreme koje se može i treba posvetiti pitanjima repertoarske politike, kako bi se razmislilo kako se još može privući publika. Organizujte onlajn predstave. I o tome razgovaramo. Očigledno je da se veliki broj pregleda sakuplja na onlajn prenosima. Ideja o onlajn događajima bila je zamišljena upravo tako da ljudi i dalje imaju potrebu za pozorišnim predstavama i scenskom umetnošću. Virtuelne ekskurzije, izložbe, pozorišne predstave i koncerti odličan su dodatak tradicionalnom kulturnom životu. I nema sumnje da će se publika nakon otvaranja pozorišta tamo vratiti“, izjavila je ministarka za „Izvestiju“.

  Ministarka kulture Olga Ljubimova
  Jutjub/ruski radio
  Ljubimova: Virtuelne ekskurzije, izložbe, pozorišne predstave i koncerti su odličan dodatak tradicionalnom kulturnom životu.

  Sada neki producenti i režiseri donose odluke da prikazuju premijere na internetu. Po Vašem mišljenju, da li je to budućnost kulture?

  „Producenti brzo reaguju na uslove u kojima se naša publika našla. Naravno da je sjajno što će sada postojati prilika da onlajn obradujete gledaoca pravom premijerom. Postoji određena vrsta filma za koju mislim da će biti dosta gledana upravo na internet platformama. Ali naravno, većina projekata nastalih uz podršku Fondacije za kinematografiju Rusije biće prikazana u bioskopima i pozorištima“, kazala je Ljubimova.

  Kakvu lekciju kulturne institucije mogu izvući iz ove situacije?

  „Pre svega — prelazak na digitalnu sferu. Ovo je veoma važno za nas. Biće potrebno maksimalno koristiti onlajn servise za sve konkursne procedure, za izdavanje dozvola za prikazivanje. To je veoma ozbiljan put. Ali svi od nas očekuju te promene. Druga stvar je stvaranje neverovatno velike elektronske arhive: nove virtuelne ekskurzije, onlajn snimci koncerata, seminara i predavanja. Mnogo toga je već odrađeno u okviru nacionalnog projekta ’Kultura‘. I taj rad treba nastaviti“, poručila je ministarka.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  virus korona, virus, Ministarstvo kulture Rusije, izložbe, predstave, onlajn, internet, kultura, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga