07:12 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1373
  Pratite nas

  U Rusiji je završena modernizacije jednog od najmoćnijih samohodnih artiljerijskih topova na svetu – 2S7M „Malka“, a prvi model je spreman za isporuku ruskoj vojsci, saopštila je pres-služba koncerna „Uralvagonzavod“ (deo „Rosteha“).

  Za modernizaciju topa bilo je zaduženo preduzeće „Uraltransmaš“, koje je deo koncerna „Uralvagonzavod“.

  Tokom modernizacije, zamenjeni su menjač, jedinice za napajanje, obnovljeni su uređaji za nadzor, oprema za unutrašnju vezu i radio-stanica. Pored toga, svi uvozni delovi su zamenjeni pandanima ruske proizvodnje.

  „Modernizacijom su poboljšane vozne karakteristike, manevrisanje i pokretljivost, komandna kotrola i sve osnovne karakteristike oruđa“, objasnili su iz pres-službe „Uralvagonzavoda“.

  Takođe je saopšteno da je top uspešno prošao ceo niz testiranja, tokom kojih su proveravani pokretljivost, pouzdanost šasije, pogonskog sistema i transmisije. Takođe je testirana snaga artiljerijske cevi 2A44 i sistemi upravljanja paljbom.

  „Prvi model je spreman za isporuku Oružanim snagama Rusije, a preduzeće je spremno za serijsku modernizaciju topova 'Malka'“, ističe se u saopštenju.

  2S7M „Malka“ je modernizovana verzija oruđa 2S7 „Pion“, koje je proizvedeno još 80-ih godina prošlog veka, a do danas se smatra jednim od najmoćnijih artiljerijskih oruđa na svetu. Sistem je predviđen za uništavanje meta i protivničkih objekata koji se nalaze u dubini fronta.

  „Malka“ koristi visoko-eksplozivne granate i aktivno-reaktivnu municiju.

  Glavna prednost tog oružja je mogućnost da koristi hemijske granate i granate koje uništavaju armirani beton, kao i specijalnu municiju sa nuklearnim punjenjem.

  Tagovi:
  samohodni top, modernizacija, Rusija, top
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga