13:23 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 31
  Pratite nas

  Rezultat samoizolacije koje je Rusija preduzela kao preventivnu meru protiv širenja novog virusa korona moći će da se vidi već za nedelju dana, izjavio je direktor Ruskog naučno-istraživačkog instituta za borbu protiv kuge „Mikrob“ Vladimir Kutirev.

  Na pitanje ruskog predsednika Vladimira Putina o situaciji sa virusom korona tokom sastanka u režimu video-konferencije, Kutirev je odgovorio:

  „Treba nastaviti sa držanjem odstojanja u zemlji, a efekat te mere videćemo kroz nedelju dana, pre svega u Moskvi“, rekao je Kutirev, i dodao da će za sedam dana proći inkubacioni period posle uvođenja socijalnog distanciranja.

  Prema rečima lekara, karakterično za novu infekciju izazvanu virusom korona je da više od 80 odsto zaraženih preleži virus u blagom obliku, 15 odsto su teški oblici virusa, a pet odsto – kritični.

  „Ono što je najvažnije je da asimptomatski nosioci omogućavaju prenošenje bolesti bez kliničkih manifestacija. To je karakteristika bolesti koja ostavlja trag na celu situaciju“, istakao je Kutirev.

  S tim u vezi, Putin je zahvalio učesnicima sastanka za preporuke.

  „Ukoliko se budemo ponašali odgovorno, organizovano i disciplinovano, proći ćemo kroz ovaj težak period u zemlji sa minimalnim gubicima“, izjavio je on.

  Ruski predsednik je zbog pandemije virusa korona prošlu nedelju u Rusiji proglasio neradnom, ali sa redovnim platama radnika, a 2. aprila produžio je neradnu nedelju do kraja meseca. Prema njegovim rečima, to će usporiti širenje zaraze.

  U Moskvi i većini regiona uveden je režim samoizolacije: napuštanje domova  dozvoljeno je ako treba da se izbaci smeće ili da se prošetaju kućni ljubimci u opsegu od 100 metara.

  Podsetimo, u Rusiji su u proteklih 24 časa potvrđena 1.154 nova slučaja virusa korona, a ukupan broj obolelih porastao je na 7.497 osoba.

   

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Vladimir Putin, rok, Rusija, samoizolacija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga