01:00 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 130
  Pratite nas

  Situacija sa brojem oboljenja od virusa korona u Rusiji može dostići plato za 10-14 dana, ako se budu poštovale preventivne mere i poveća broj testiranja, izjavila je direktorka Federalne medicinsko-biološke agencije Rusije Veronika Skvorcova.

  Ona je istakla da, ukoliko se građani, to se odnosi na celokupno stanovništvo – od dece do starijih starosnih grupa, budu ponašali racionalno i poveća obim testiranja, skrininga i dijagnostičkih testova, u tom slučaju će, prema najboljim prognozama, biti potrebno negde oko 10-14 dana dok ne postignemo plato sa ovom infekcijom, nakon čega ćemo se neko vreme zadržati na platou i zatim krenuti naniže, objasnila je Skvorcova na televiziji „Rusija 24“.

  Ona je precizirala da će vreme potrebno za uspon do platoa biti jednako vremenu spuštanja. Pri tome će, prema mišljenju stručnjaka, Rusija biti na platou do prve dekade ili polovine juna, dodala je Skvorcova.

  Najpovoljniji scenario

  Doktorka je navela da se za sada epidemija u Rusiji razvija prema jednom od najpovoljnijih scenarija, što je „u velikoj meri posledica činjenice da je scenario koji smo razvijali, u startu bio preventivan“.

  Takođe je napomenula da se Rusija oslanjala na iskustva drugih zemalja i preduzimala opsežne, dosad neviđene mere, uključujući samoizolaciju građana. Prema njenim rečima, to je dovelo do toga da nije bilo naglog porasta obolelih, takozvanog vrhunca. Povećanje broja obolelih od virusa korona u Rusiji iznosi 18-20 odsto, što omogućava da se izađe na kraj sa lečenjem.

  Psihološko izgaranje

  Obično treće nedelje ljudi u monotonoj situaciji dožive psihološko izgaranje, naglasila je Skvorcova.

  „Ne sme se dozvoliti da bilo kakve psihološke nijanse, koje svako može osetiti tokom samoizolacije, dovedu do narušavanja režima i prevremenog izlaska na ulicu“, naglasila je ona.

  Čipovi za detekciju virusa

  Skvorcova je izjavila i da su u Rusiji napravljeni čipovi za detekciju virusa korona u roku od 15 do 20 minuta, i oni će u petak biti predstavljeni javnosti.

  „Razvili smo i čipove koje ćemo predstaviti već ove nedelje, u petak, u našoj fabrici u Odincovu. Ti čipovi su zasnovani na izotermičkoj amplifikaciji. Za razliku od obične lančane polimerazne reakcije, ne zahtevaju korišćenje različitih faza na različitim temperaturama. Ova izoterma na istoj temperaturi (oko 60 stepeni) može da proizvede aplifikaciju u ubrzanom režimu. Za otkirivanje virusa nije potrebno više od 20 minuta. U pitanju je mali čitač, tj. aparat koji za 15-20 minuta dokazuje prisustvo virusa“, objasnila je Skvorcova.

  Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona KOVID-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 1,4 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 76 hiljada ljudi.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  kovid 19, karantin, samoizolacija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga