18:29 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  41603
  Pratite nas

  Ruski zvaničnici smatraju da je predlog bivših ambasadora SAD da se iskoristi pandemija virusa korone za pritisak na Rusiju kako bi se Krim vratio Ukrajini glupost i cinizam. Iako je zemlja u karantinu, to ne utiče na njenu borbenu spremnost.

  Prema mišljenju poslanika Državne dume Rusije iz Sevastopolja Dmitrija Belika, američke diplomate istupaju sa takvim izjavama jer ne poznaju ruski mentalitet i nastavljaju da žive u nekoj svojoj stvarnosti.

  „Oni jednostavno ne poznaju naš nacionalni mentalitet, ne žele da uče našu istoriju, zato se i oslanjaju na principe pritiska na našu zemlju. Rusija je toliko toga preživela, o čemu drugi ne mogu ni sanjati. I kroz celu svoju istoriju nalazila se pod zapadnim sankcijama“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima, pandemija nije panacea za pritisak na Rusiju. 

  „Da, mi smo u karantinu, ali to ne utiče na našu borbenu gotovost i državne principe, od kojih je jedan naš Krim“, zaključio je poslanik.

  Vreme da Zapad odustane od agresivne politike

  Na izjavu američkih diplomata odreagovao je i potpredsednik krimskog parlamenta Vladimir Bobkov, koji je predlog o vraćanju Krima ocenio kao glupost i cinizam.

  „Odavno smo navikli na to da je osnova međunarodnih odnosa američke politike – cinizam. Te izjave teško da se mogu drugačije okarakterisati osim kao glupost, nepromišljenost i nekompetentnost“, istakao je Bobkov.

  Prema njegovim rečima, ceo civilizovani deo sveta danas traži bilo kakav razlog da se ujedini i pomogne.

  „Vreme je da zapadne zemlje odustanu od agresivne politike prema Rusiji, koja celom svetu pokazuje da je spremna na zajedničku borbu protiv virusa korona i izgradnju odnosa od obostrane koristi u budućnosti“, zaključuje Bobkov.

  Neophodno ukidanje sankcija 

  Oglasila se i senatorka Sevastopolja Ekaterina Altabajeva, koja je istakla da su izjave američkih bivših diplomata neosnovane i apolitične.

  „To je samo plod bolesne svesti. Ponekad, čitajući ovo pomislim koliko mora neko biti daleko od stvarnosti pa da sugeriše takve stvari i daje neosnovane izjave. Mogu samo saosećati sa onima koji su navodno političari, ali se ponašaju potpuno apolitično, ne razmišljajući o narodu i situaciji u svetu“, izjavila je senatorka.

  Naprotiv, zbog teške situacije sa širenjem virusa korona neophodno je ukinuti sankcije koje su nezakonito uvedene Rusiji, Krimu i njihovim stanovnicima, kako bi se prevazišla svetska ekonomska kriza, zaključila je Altabajeva.

  Ranije su tri bivša američka ambasadora u Kijevu – Stiven Pfajfer, Džon Herbst i Vilijam Tejlor predložili da se iskoristi pandemija virusa korone za pritisak na Rusiju, kako bi vratila Krim Ukrajini.

  Tagovi:
  virus korona, ambasadori, Rusija, Krim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga