23:08 25 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 100
  Pratite nas

  Ministarstvo zdravlja Rusije obnovilo je petu verziju sa smernicama za prevenciju, dijagnostiku i lečenje kovida-19. Takođe je proširen spisak mogućih lekova za lečenje bolesti kod odraslih, navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva.

  U skladu sa preporukama, u toku lečenja virusa korona moguće je koristiti sledeće lekove: hidroksihlorohin, hlorokvin, meflokvin, azitromicin, tocilizumab, nadroparin kalcijum, lopinavir plus ritonavir, rekombinantni interferon beta-1b i rekombinantni interferon alfa.

  „Prema potvrđenim podacima, ovi lekovi se mogu koristiti i u lečenju pacijenata koji su zaraženi virusom korona. Međutim, podaci o rezultatima terapije uz primenu ovih lekova ne omogućavaju nam da donesemo nedvosmislen zaključak o njihovoj efikasnosti ili neefikasnosti. S tim u vezi, njihova primena u lečenju je dozvoljena odlukom lekarske komisije propisanim redosledom, ukoliko potencijalna korist za pacijenta premašuje rizik od njihove upotrebe“, navodi se u tekstu.

  Takođe se navodi da još tri leka - umifenovir, remdesivir, favipiravir prolaze klinička testiranja.

  Peta verzija dokumenta takođe sadrži preporuke o redosledu i principima organizacije hitne i specijalizovane medicinske pomoći u medicinskim ustanovama, kao i kod kuće.

  Pres-služba Ministarstva je istakla da preporuke uključuju najefikasnije metode prevencije, dijagnostike i lečenja virusa korona, kao i tehnologije zaštite medicinskog osoblja.

  Prema poslednjim informacijama, u Rusiji je od virusa korona obolela 10.131 osoba u 81 regionu, dok je preminulo 76 pacijenata. Ozdravilo je 698 ljudi.

  Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona u svetu i kod nas.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Ministarstvo zdravlja, lečenje, terapija, virus korona, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga