05:00 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1100
  Pratite nas

  Rusija će u skorijoj budućnosti dobiti završen remont starinskog helikoptera Mi-4, što će biti jedini u svetu primerak ove letelice koja će biti u stanju da poleti, izjavio je predsednik ruskog dobrovoljačkog odbrambenog društva DOSAAF Aleksandar Kolmakov.

  „Uskoro će nastupiti trenutak kada će Mi-4 ponovo poleteti i biti jedina takva letelica u svetu koja je u stanju da leti“, rekao je on.

  Kolmakov je podsetio da je ovaj helikopter konstruisan početkom pedesetih godina prošlog veka u Sovjetskom Savezu.

  Takođe je naveo i da je remont ove letelice pokrenut još 2015. godine i da su prilikom popravke korišćeni isključivo originalni delovi.

  „Cela zemlja je pomagala, delovi su stizali sa svih strana. Trenutno se sprovode kopnena ispitivanja, a čim ovaj proces bude završen helikopter će poleteti“, dodao je Kolmakov.

  Podsetimo, Mi-4 je višenamenski helikopter srednje klase. Proizvodio se u Saratovu i Kazanju, a od 1963. godine i u Kini, pod imenom Harbin Z-5.

  Prvi let je imao 3. juna 1952. godine, a u operativnu upotrebu je ušao već 1953. Pravljen je u raznim verzijama kao napadački, medicinski, transportni i protivpodmornički helikopter.

  Transportna verzija imala je velika vrata u zadnjem delu trupa predviđena za ukrcavanje artiljerije, raketa i manjih vozila i mogla je da ponese 14 vojnika pod punom opremom.

  Tagovi:
  remont, helikopter, borusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga