06:16 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 50
  Pratite nas

  Zemlje-učesnice OPEK+ dogovorile su paket mera za stabilizaciju tržišta smanjenjem proizvodnje nafte, a uloga G20 vidi se u podršci tim naporima, izjavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak na sastanku ministara energetike Grupe dvadeset najrazvijenijih zemalja.

  „Juče je u formatu OPEK+ dogovoren paket mera za smanjenje proizvodnje, čiji je cilj stabilizacija tržišta. Uloga grupe 20 je da sveobuhvatno podrži ove napore. U tom kontekstu, posebno je potreban format saradnje grupe 20, koja čini oko 80 odsto BDP-a“, rekao je Novak.

  S tim u vezi, Novak je pozvao na stvaranje, u okviru G20, komiteta za stabilizaciju tržišta nafte.

  „Neophodno je uspostaviti efikasan mehanizam za praćenje i razvoj potrebnih mera reagovanja. Sve zainteresovane zemlje, pre svega one koje se obavežu da uravnoteže tržište, kao i relevantne međunarodne energetske organizacije, treba da učestvuju u ovom odgovornom radu“, objasnio je ministar.

  Novak je dodao da današnje vanredne okolnosti širenja epidemije virusa korona utiču ne samo na zdravlje ljudi, već i na ekonomsku situaciju u celini, a čini se da će izazvati veće potrese od finansijske krize 2008-2009.

  „To svakako zahteva efikasan odgovor i naš zadatak sastoji se u zaštiti interesa naših građana i ispunjavanju uputstava lidera naših zemalja, sadržanih u izjavi Grupe, o potrebi kolektivnih dejstava za neutralizaciju epidemije i njenih ekonomskih i socijalnih posledica“, naglasio je Novak.

  On je naveo da postoji neviđeni prinudni pad ekonomske aktivnosti, koji je ozbiljno uticao na energetski sektor i potražnju nafte.

  „Neravnoteža na tržištu dovela je do naglog pada cena. Kao rezultat toga, ekonomska aktivnost stanovništva znatno se usporila, s obzirom na samoizolaciju koja je uvedena širom sveta, u kojoj se sada nalazi skoro četiri milijarde ljudi. Ovi i mnogi drugi faktori postali su glavni izazov globalnoj ekonomiji“, precizirao je ruski ministar.

  On je rekao da sastanku prisustvuju zemlje koje su najveći proizvođači i potrošači energenata i koje je ujedinio zajednički problem.

  „Shvatamo da će pogoršanje krize u energetskom sektoru dovesti do ozbiljnih posledica u društvu, pada ulaganja u naftni i gasni sektor, pogoršanje i propadanje energetskih kompanija dovešće i do drugih problema koji će onemogućiti održivi ekonomski rast“, istakao je Novak.

  On je objasnio da u ovom teškom trenutku sve države moraju delovati u duhu partnerstva i solidarnosti i da je neophodno poštovati balans interesa proizvođača i potrošača energenata na osnovu strateškog zadatka obezbeđivanja održivog ekonomskog rasta u narednim godinama.

  Novak je podsetio da je Rusija spremna da sarađuje sa drugim partnerima i dodao da uspostavljanje stabilnosti energetskog tržišta i osiguravanje energetske bezbednosti predstavljaju ključ za rešavanje višestrukih problema, uključujući i zdravstva.


  Pročitajte još:

  Tagovi:
  OPEK, G20, Aleksandar Novak, nafta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga