02:47 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  22664
  Pratite nas

  Protivvirusna aktivnost leka „Meflohin“ prema uzročniku KOVID-19 je dokazana, saopštila je pres-služba ruske Federalne biomedicinske agencije.

  „Dokazano je da je ‘Meflohin’ potpuno blokira razvoj citopatskog dejstva virusa SARS-CoV-2 (patogen COVID-19) u ćelijskoj kulturi u koncentraciji 2µg/l. Ova koncentracija u plazmi postiže se nakon uzimanja leka u terapijskim dozama odobrenim za upotrebu kod ljudi“, rekla je direktorka Agencije Veronika Skvorcova, navodi se u saopštenju.

  Istraživanja su vršena u Naučno-proizvodnom centru „Farmaceutska zaštita“ Federalne biomedicinske agencije Rusije uz učešće 48. Centralnog naučno-istraživačkog instituta Ministarstva odbrane.

  U saopštenju se precizira da su istraživanja procenjivala antivirusno delovanje leka.

  U Rusiji je zabeleženo skoro 12 hiljada slučajeva zaraze virusom korona KOVID-19, a 94 osobe su umrle. U mnogim regionima zemlje na snazi je režim povećane gotovosti, građanima se preporučuje da ostanu kod kuće, prekinut je vazdušni i železnički saobraćaj sa drugim zemljama.

  Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona KOVID-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 1,62 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 97 hiljada ljudi.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga