00:07 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 31
  Pratite nas

  Dogovor zemalja proizvođača nafte OPEK plus pomogao je da se spreči kolaps tržišta i pomaže u održavanju manje-više stabilne dinamike cena, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

  „Smatramo da je ovaj dogovor pomogao da se izbegne proklizavanje u stanje haosa i sada pomaže u održavanju manje-više stabilne dinamike cena“, rekao je Peskov novinarima.

  Peskov je precizirao da će smanjenje proizvodnje pomoći da se izbegne kolaps cena nafte.

  On je dodao da dogovor OPEK plus o smanjenju proizvodnje nafte dokazuje da zemlje proizvođači crnog zlata mogu postići konsenzus i uzajamno razumevanje.

  „Što se tiče dogovora, smatramo da je važan. Ovo je potvrda da zemlje proizvođači nafte koje su članice OPEK plus i brojne druge zemlje mogu da postignu konsenzus, mogu da postignu razumevanje u ime stabilizacije energetskih tržišta“, naglasio je Peskov.

  Novi dogovor OPEK plus

  OPEK plus je u nedelju odobrio novo smanjenje proizvodnje nafte sa nivoa iz oktobra 2018. godine: za 23 odsto u maju-junu, 18 odsto – do kraja 2020. i 14 odsto – do kraja aprila 2022. godine.

  U prvoj fazi savez će smanjiti proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno, zatim za 8 i 6 miliona. Za Rusiju i Saudijsku Arabiju referentna baza iznosiće 11 miliona barela dnevno.

  Meksiko je insistirao na posebnim uslovima i smanjiće proizvodnju za samo 100 hiljada barela dnevno u maju-junu, dok će ostalo kompenzovati Sjedinjene Američke Države.

  Tagovi:
  smanjenje proizvodnje nafte, Nafta, OPEK, Dmitrij Peskov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga