02:18 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1521
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov podsetio je na nekoliko ruskih poslovica kao odgovor na optužbe protiv Rusije da ona navodno pomaže Evropi u borbi protiv virusa korona iz nekih sebičnih motiva i težnje da ojača svoj geopolitički položaj.

  Konkretno, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel izjavio je da Rusija i Kina pomažu Italiji kako bi ojačale svoj geopolitički položaj u svetu.

  „Postoji nekoliko poslovica. Na primer, svako shvata u skladu sa svojom pokvarenošću, ili po meri svog vaspitanja; svako se češe tamo gde ga svrbi – u vezi sa korišćenjem čisto humanitarnih pitanja u interesu geopolitičkog sukoba. Žalosno je što je Žozep Borel to izgovorio. Žalosno je što postoje ljudi koji pokušavaju da naprave od muve slona i predstave sve što se dešava, na primer, u Italiji gotovo vojnom invazijom na teritoriju NATO-a i EU“, odgovorio je Lavrov novinarima na video-konferenciji.

  Podsetimo, petnaest aviona Il-76 ruskih vazduhoplovnih snaga sa vojnim specijalcima i opremom za pomoć u borbi protiv pandemije virusa korona stiglo je u Italiju između 22. i 25. marta, kako bi pružili pomoć u borbi protiv kovida-19.

  Rusofobija — Pavlovljev uslovni refleks

  Odgovarajući na pitanje novinara o ciljevima aktivnosti rusofobičnih snaga, Lavrov je rekao da je rusofobija svojevrstan Pavlovljev refleks.

  „Naš veliki naučnik Pavlov otkrio je reflekse. To su isti ti Pavlovljevi rusofobični refleksi. I pre pandemije i tokom pandemije. I nažalost, očekujem da će se ovi refleksi pojavljivati i nakon pandemije“, ocenio je Lavrov.

  „Postoje političari koji se bore isključivo na rusofobičnom polju, jer nisu prilagođeni ni za šta drugo. A rusofobija je, kako praksa pokazuje, prilika da udobno egzistirate i dobijete podršku nekih država“, objasnio je Lavrov.

  Tagovi:
  pomoć, rusofobija, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga