20:40 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede (175)
  191
  Pratite nas

  Šef komiteta za odbranu Državne dume Rusije Vladimir Šamanov potvrdio je da su veterani Drugog svetskog rata zamolili ruskog predsednika Vladimira Putina da odloži paradu i proslavu povodom Dana pobede zbog pandemije virusa korona. Kremlj će razmotriti ovu inicijativu.

  „Organizacije veterana odlučile su da se obrate ruskom predsedniku zbog teške epidemiološke situacije. Dan pobede od velikog je značaja za ceo ruski narod, a posebno za učesnike Drugog svetskog rata kojih je ostalo malo. Taj praznik treba da bude grandiozan i nezaboravan, zbog toga smo i predložili da se proslava odloži za kasnije“, rekao je Šamanov.

  Pored Šamanova, potpise ispod obraćanja stavili su i rukovodioci dveju organizacija veterana rata i vojnih veterana Vladimir Epifanov i Viktor Jermakov.

  „Nažalost, situacija u svetu onemogućila je garantovanje zdravstvene bezbednosti tokom parade 9. maja ove godine. S tim u vezi, u ime cele veteranske zajednice, molimo da donesete tešku, ali prema našem mišljenju, pravednu odluku o održavanju vojne parade nekog drugog datuma, kada parada neće predstavljati pretnju po zdravlje ljudi, već pravu svečanost i kada će biti bezbedna za sve njene učesnike“, navedeno je u saopštenju.

  Kremlj će razmotriti molbu veterana o odlaganju parade

  Molba veteranskih organizacija o odlaganju vojne parade u Moskvi će biti razmotrena, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da parada i proslava povodom Dana pobede možda neće biti 9. maja, ali će je svakako biti, jer je sve drugo za Rusiju nezamislivo.

  Prema poslednjim podacima, u Rusiji je ukupno zaraženo virusom korona 24.490 osoba, 198 osoba je preminulo, a skoro 2.000 je ozdravilo.

  Tema:
  75 godina od Velike pobede (175)
  Tagovi:
  Moskva, parada, Drugi svetski rat, veterani
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga