05:20 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 164
  Pratite nas

  Moskva poziva Vašington da ne izmišlja izgovore za ignorisanje predloga Rusije da SAD ne razmeštaju prve oružje u svemiru, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov, odgovarajući na tvrdnje SAD da je Rusija navodno testirala antisatelitske rakete.

  „One (SAD) u poslednje vreme, po pravilu, demagoški osporavaju opravdanost naše ideje da se na državnom nivou prihvate ne samo pravno obavezujući sporazumi u ovoj oblasti, već i da države budu u obavezi da prve ne razmeštaju oružje u svemiru“, izjavio je Rjabkov.

  On je pozvao kolege u Vašingtonu da ne prelaze preko predloga Rusije, izmišljajući izgovore za njihovo ignorisanje, već da se bar na trenutak zamisle u čemu je smisao tih ideja.

  Rjabkov se osvrnuo i na izveštaj američkog Stejt departmenta za 2019. godinu o poštovanju sporazuma u oblasti kontrole naoružanja, neširenja i razoružanja, rekavši da Rusija nije preduzimala nikakve akcije kojima bi prekršila svoje obaveze zabrane nuklearnih testiranja.

  „Što se tiče kritika koje nam iz Vašingtona stižu više od pola godine o tome da navodno ne postupamo u potpunosti u skladu sa sopstvenim moratorijumom na nuklearna testiranja, ponavljamo da nismo preduzimali ništa što bi uključivalo elemente odstupanja od naših obaveza, koje proizilaze iz našeg jednostranog moratorijuma na nuklearne probe i iz naše ratifikacije Sporazuma o zabrani nuklearnih proba“, istakao je Rjabkov.

  Ranije je u izveštaju Stejt departmenta koji je dostavljen Kongresu, saopšteno da Sjedinjene Američke Države smatraju da je Rusija vršila eksperimente vezane za nuklearno oružje, koji su izazvali oslobađanje nuklearne energije.

  Tagovi:
  oružje, svemir, Sergej Rjabkov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga