09:03 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1230
  Pratite nas

  Državna duma Rusije usvojila je zakon kojim se stanovnici samoproglašene Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR) oslobađaju plaćanja državnih taksi prilikom dobijanja ruskog državljanstva.

  „S obzirom na to da je zaštita i podrška ruskog stanovništva u celom svetu uvek bila i ostaje jedan od glavnih prioriteta spoljne politike Rusije, implementacija povlastica za dobijanje ruskog državljanstva građanima DNR i LNR je nastavak ove strategije“, objasnili su ranije ruski senatori i poslanici, koji su predali ovaj predlog zakona.

  Kako se navodi, zakon bi trebalo da stupi na snagu na dan službenog objavljivanja.

  Ruska Duma je na današnjoj plenarnoj sednici usvojila i zakon kojim se omogućava dobijanje ruskog državljanstva bez odricanja stranog državljanstva.

  Zakonom je predviđeno da se, prilikom podnošenja zahteva za državljanstvo Ruske Federacije, izuzmu uslovi za trogodišnji boravak u Rusiji, kao i potvrda o postojanju legitimnih izvora zarade punoletnih lica bez državljanstva koja su imala državljanstvo SSSR-a, koja su živela i još uvek žive u zemljama bivšeg SSSR-a, ali nisu stekla državljanstvo ovih država.

  Pasoš Ruske Federacije
  Anna
  Pasoš Ruske Federacije

  U skladu sa inicijativom, državljani Ukrajine, Belorusije, Moldavije i Kazahstana takođe će po pojednostavljenoj proceduri moći da se prijave za dobijanje ruskog državljanstva: njima će biti omogućeno da podnesu zahtev bez poštovanja roka boravka u Rusiji, ako imaju važeću dozvolu boravka.

  Podsetimo, u skladu sa ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina od 24. aprila 2019. godine započeto je izdavanje pasoša građanima DNR i LNR. Prema tvrdnjama stručnjaka, zbog malih plata i penzija u ovim samoproglašenim republikama, predviđeni iznos državnih taksi za podnošenje zahteva za dobijanje ruskog državljanstva (oko 50 evra) je za mnoge radno sposobne stanovnike DNR i LNR predstavljao otežavajuću okolnost, a za penzionere i druge kategorije građana koji primaju socijalnu pomoć, to je praktično bilo neizvodljivo.

  Donbas

  Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini.

  Rešavanje situacije u Donbasu razmatra se, pored ostalog, na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila već tri dokumenta sa preporukama za smirivanje sukoba.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  zakon, Državna duma, pasoš, Luganska Narodna Republika, Donjecka narodna republika, Donbas, rusko državljanstvo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga