04:41 10 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 580
  Pratite nas

  Danas se navršava 50 godina od početka proizvodnje automobila „lada“: na današnji dan 1970. godine sa proizvodne trake kompanije „AvtoVaz“ u Toljatiju sišli su prvi modeli VAZ-2101 „Žiguli“ – legendarne „Kopejke“.

  „Prvi model ‘lada’ postao je najbrojniji u istoriji AvtoVAZ-a ─ štaviše, u istoriji ruske automobilske industrije. Od 1970. do 1988. godine proizvedeno je oko 4,8 miliona modela VAZ-2101 i njegovih modifikacija“, saopštio je „AvtoVaz“.

  VAZ-2101 je zasnovan na italijanskom sedanu „Fijat-124“. „AvtoVaz“ ističe da je ovaj automobil 1967. godine nazvan „Automobilom godine u Evropi“.

  Automobili VAZ-2101 Žiguli u fabrici automobila AvtoVAZ
  © Sputnik / Юriй Abramočkin
  Automobili VAZ-2101 "Žiguli" u fabrici automobila "AvtoVAZ"

  „Karoserije su se 19. aprila karoserije su došle do mehanizma za postavljanje točkova. Uklonjeni su podupirači i automobili su ‘stali na svoje noge’. Prvi automobil je sa proizvodne trake spustio instruktor ‘Fijata’ Benito Savoini, a drugi je izvezao načelnik odseka za montažu Vladimir Safonov“, rekao je veteran „AvtoVaz-a“ Evgenije Bašindžagjan.

  Kompanija „AvtoVaz“ dodala je da je u Sovjetskom Savezu izvršeno preko 800 promena u dizajnu automobila, zbog čega je VAZ-2101 dobio visoku ocenu i domaćih potrošača i stranog tržišta, na koje je ušao 1971. godine.

  Automobili „lada“ i dalje su najprodavaniji u Rusiji, kako među novim putničkim, tako i polovnim automobilima. U proteklih 12 godina, od kada postoji statistika Evropske biznis asocijacije o prodaji novih automobila, „lada“ automobili prvi su u količinama prodaje, a ponekad i dvostruko nadmašuju strane konkurente.

  Tagovi:
  automobil, Lada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga