17:10 14 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  12477
  Pratite nas

  Ovaj neverovatni grad sagrađen je u 16. veku za samo četiri nedelje i bez ijednog eksera. To nije samo prvi ruski grad u srednjem toku Volge, nego i mesto odakle se pravoslavlje proširilo na celo Povoložje.

  Kažu da se nijedan grad u Rusiji nije menjao toliko puta koliko grad-ostrvo Svijašk. Podigao ga je Ivan Grozni kao utvrđenje uoči pohoda na Kazanj, glavni grad Tatarstana. Ubrzo je postao duhovni centar – centar ruske kulture i pravoslavlja. Tu se u sovjetsko doba nalazila i jedna od kolonija Gulaga, a kasnije i psihijatrijska bolnica. Preko noći se Svijašk pretvorio u ostrvo i našao odsečen od sveta.

  Crkva Svete Trojice je jedina drvena građevina preostala iz tog doba. Izgrađena je za samo jedan dan. U blizini su se nalazile još dve crkve u kojima se mladi car Ivan Četvrti molio uoči pohoda na Kazanj, koji je posle više neuspešnih pohoda konačno i osvojio oktobra 1522. godine.

  Još 1555. godine, zajedno sa stvaranjem Kazanjske eparhije, ovde je osnovan prvi manastir – Uspenjski. Njegov prvi nastojatelj bio je arhimandrit German, kasnije kanonizovan, koji se danas smatra i velikim kazanjskim čudotvorcem. Njegove mošti su glavna svetinja manastira od 1592. godine, kada su ovde prenete iz Moskve.

  Posle Oktobarske revolucije, Svijašk je među prvima osetio političke represije nove boljševičke vlasti. Njegovi manastiri su ugašeni i pretvoreni u zatvore i koncentracione logore, u kojima je umrlo više od pet hiljada ljudi. Na ostrvu danas postoji spomenik podignut u znak sećanja na žrtve političkih represija.

  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Crkva Svete trojice u Svijašku

  Svijašk je bukvalno preko noći postao ostrvo. Dogodilo se to 1957. godine, kada je veći deo tog kraja potopljen, nakon što je sagrađena hidrocentrala kod Toljatija. Tek 2008. godine izgrađen je nasip koji je spojio Svijašk sa kontinentalnim delom, a koju su lokalni žitelji nazvali „putem života“. Sada se na grad-(polu)ostrvo stiže lepim asfaltnim putem.

  Nalazi se šezdesetak kilometara zapadno od Kazanja i danas u Svijašku živi oko 250 ljudi.

  Uspenjski sabor i manastiri ostrva-grada Svijaška uvršteni su na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, a pravoslavne svetinje godišnje poseti i više od pola miliona ljudi.

  Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

   

  Tagovi:
  pravoslavlje, crkva, ruski gradovi, Moja Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga