13:43 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1237
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin složio se sa idejom da odmah nakon pravljenja vakcine protiv virusa korona prvo treba vakcinisati medicinsko osoblje.

  „Mislim da se to samo po sebi podrazumeva. Prvo se moraju zaštiti zdravstveni radnici, jer su oni na prvim linijama“, rekao je Putin na sastanku o sanitarno-epidemiološkoj situaciji u zemlji.

  Proizvodnja zaštitne opreme

  Putin je istakao da ruska industrija povećava proizvodnju medicinske opreme za borbu protiv virusa korona, a u najskorije vreme zemlja će proizvoditi 3,5 miliona, a kasnije i do 7,5 miliona maski i više od 100 hiljada zaštitnih odela dnevno.

  On je dodao da su mala i srednja preduzeća takođe pokrenula proizvodnju higijenskih maski. Ona proizvode 5,8 miliona maski dnevno, a proizvodnja zaštitnih odela povećana je sa šest hiljada početkom marta na 20 hiljada, a do maja će se proizvoditi više od 100 hiljada zaštitnih odela na dan.

  Proizvodnja medicinskih uređaja

  Ruski lider je dodao da su u Rusiji takođe počele da se proizvode i jednokratne cevčice za aparate za veštačko disanje. 

  On je precizirao da se antiseptici ne uvoze i da Rusija pokriva sve svoje potrebe, ali, takođe, postoji i saradnja sa nekim partnerima u Italiji. 

  Pomoć Italiji u borbi protiv virusa korona takođe nije jednosmerna, rekao je Putin.

  „U Italiji kupujemo senzore pritiska, bez kojih je u Rusiji nemoguće proizvesti aparate za veštačko disanje. I ta saradnja raste“, naglasio je predsednik.

  „Polazimo od osnovne stvari, a to je zaštita života i zdravlja ljudi. I samo oslanjajući se na mišljenje stručnjaka, koristićemo najbezbednije načine rada industrije, pojedinačnih preduzeća i organizacija. Postupaćemo veoma pažljivo, shvatajući da ne možemo u potpunosti zaustaviti ekonomiju. Ali moramo svesti na minimum negativan uticaj epidemije na zaposlenost i primanja građana“, zaključio je šef države.

  U Rusiji je do sada virusom korona (patogen kovid 19) zaraženo više od 47.000 ljudi, najviše u Moskvi.


  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  kovid 19, pandemija, Rusija, vakcina, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga