03:16 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 520
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom s predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom. Oni su istakli veliki značaj sporazuma postignutog u okviru OPEK plus o smanjenju proizvodnje nafte, a razgovarali su i o pandemiji virusa korona, situaciji u Venecueli i bilateralnim odnosima.

  Razgovor je bio na inicijativu venecuelanskog predsednika.

  Tokom razgovora Putin je potvrdio podršku Rusije mirnoj normalizaciji situacije u Venecueli i rešavanju unutarpolitičkih nesuglasica na bazi opštenacionalnog dijaloga.

  „Stavljen je akcenat na neprihvatljivost destruktivnog spoljnog mešanja u pitanja Venecuele“, ističe se u saopštenju Kremlja.

  Dvojica predsednika istakli su i važnost usaglašenih mera u borbi protiv virusa korona u svetu, uključujući i ideju „zelenih koridora“ za dopremanje lekova.

  „Istaknut je značaj prihvatanja usaglašenih mera u borbi protiv globalne pretnje u međunarodnoj zajednici, uključujući realizaciju inicijative predsednika Putina o formiranju ’zelenih koridora‘ tokom krize, koji bi bili oslobođeni sankcija i izuzeti iz trgovinskih ratova, a služili bi za isporuku lekova, hrane, opreme i tehnologija“, istakli su u Kremlju.

  Maduro je zahvalio Putinu za pomoć koju Rusija pruža Venecueli u borbi protiv virusa korona, što podrazumeva i isporuku testova.

  Predsednici su razmotrili i stanje strateških bilateralnih odnosa, posebno u trgovinsko-ekonomskoj sferi.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  saradnja, virus korona, OPEK, Maduro, Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga