11:45 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 690
  Pratite nas

  U Rusiji je pokrenut postupak sertifikacije novog sportskog pištolja „aspid” kalibra 9h19 mm, saopštila je pres-službe Centralnog naučno-istraživačkog instituta precizne industrije („CNIITočmaš”, deo ruske državne korporacije „Rosteh”).

  „U septembru 2019. godine odobren je taktičko-tehnički zadatak za projektovanje pištolja. U februaru je, nakon šest meseci, završena prva faza projektovanja – usaglašen je tehnički dizajn novog sportskog pištolja. Tokom sledeće faze u ’CNIITočmaš‘ pripremljena su projektna dokumentacija i prototipovi. Trenutno je u toku sertifikacija“, navodi se u saopštenju.

  U saopštenju se još dodaje da je „aspid“ dobio naziv „9h19 sportski automatski pištolj“, sa oznakom RG120.

  Predviđeno je da se pištolj koristi na takmičenjima praktičnog streljaštva, koja se održavaju uz poštovanje propisa sportskih federacija, akreditovanih u skladu sa zakonodavstvom Ruske Federacije.

  „Planirano je da se oružje razvije u nekoliko klasa, koje će se razlikovati i po kapacitetu šaržera - 18 ili 22 metka i po korišćenju dodatne opreme“, navodi institut.

  Garantovani vek pištolja treba da bude najmanje 25.000 metaka.

  Meci
  © CC0 / Pixabay
  Meci

  Upotrebni vek šaržera, uključujući i pri testiranju u posebnim uslovima – najmanje 7.500 hitaca. Materijali i komponente pištolja omogućavaju njegovu upotrebu pri temperaturama od minus 30 do plus 50 stepeni Celzijusa.

  Sertifikacija „aspida“ obavlja se u ruskom državnom centru za testiranje pri „CNIITočmašu“, gde se testiraju pouzdanost i bezbednost prototipova pištolja. Nakon svih neophodnih aktivnosti prema pravilniku, „aspid“ će biti registrovan u katastru i uključen u spisak Međunarodne konfederacije za praktično streljaštvo – sportske organizacije koja koordinira rad nacionalnih organizacija za praktično streljaštvo koje ulaze u njen sastav.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sertifikat, Rusija, streljaštvo, pištolj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga