01:19 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1482
  Pratite nas

  Stav Kijeva, koji je blokirao nacrt ruske rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a, je svetogrđe, smatraju ruske diplomate , dok Krim poručuje da je reč o anahronizmu, koji prevazilazi granice zdravog razuma.

  Kako se navodi u saopštenju koje je objavljeno na sajtu stalnog predstavništva Rusije u UN, „ukrajinskim diplomatama se nije svideo apel da deluju u duhu dobrosusedstva, koji je, navodno, neprimeren od strane 'zemlje-agresora', kako ukrajinska propaganda uporno i suprotno činjenicama i zdravom razumu pokušava da predstavi Rusiju“.

  Ruske diplomate ističu da stav Kijeva podriva jedan od mogućih pravaca međunarodne saradnje u borbi protiv Kovida-19.Takođe se navodi da bi mnoge potencijalne žrtve pandemije bile na dobitku od takve saradnje.

  „Podsećamo da je apel na ukidanje prinudnih ekonomskih mera, koje ograničavaju borbu protiv pandemije, bio usmeren na zemlje u razvoju, do kojih našim ukrajinskim kolegama, očigledno, nije stalo“, dodaje se u saopštenju.

  Stav Ukrajine prevazilazi granice zdravog razuma 

  Zamenik predsednika Javne komore Krima, politički analitičar Aleksandar Formančuk rekao je da je blokiranje ruske rezolucije u UN u vreme pandemije manifestacija anahronizma, koji prevazilazi granice zdravog razuma.

  „Stav Kijeva je stav ograničenog ukrajinskog nacionalizma, koji se ne uklapa u logiku zdravog razuma. Mi na Krimu i u Rusiji smo već navikli na to, ali je sada reč o anahronizmu, jer se pandemija i njene posledice odnose na sve, pa i na Ukrajinu i Ukrajince. Ako se napori međunarodne zajednice ne objedine, čovečastvo će biti na gubitku“, rekao je Formančuk.

  Podsetimo, Ukrajina je blokirala u UN rusku rezoluciju o ublažavanju sankcija u vreme pandemije virusa korona, saopštio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

  Tagovi:
  Ukrajina, Rusija, UN
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga