20:43 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 027
  Pratite nas

  Realizacija ideje Kijeva da proširi „Vikipediju“ materijalima o Ukrajini biće propraćena veličanjem ukrajinskih nacionalista, uključujući i one koji su tokom Drugog svetskog rata aktivo pomagali nemačkim nacistima, smatra direktor Ruskog vojnog istorijskog društva (RVIO) Mihail Mjahkov.

  Mjahkov je podsetio da su i u sovjetska vremena i u novijoj istoriji objavljivani radovi eksperata, u kojima je u potpunosti opisana istorija Ukrajine i njenog naroda.

  „Pretpostavljam da će autori nove ideje koristiti materijale, koji se navodno tiču borbe za nezavisnost ukrajinske države. To je sasvim moguće, s obzirom na to da u Ukrajini danas nazivaju ulice i bulevare po imenima ličnosti kao što je Mazepa, koga mi smatramo izdajnikom, kao i po ideolozima i organizatorima masovnih zločina nacionalista – Banderi, Konovaljcu, Meljniku, Šuheviču i drugim nacističkim pomoćnicima, koje će slaviti kao zagovornike 'nezavisne Ukrajine'“, objašnjava Mjahkov.

  Prema njegovim rečima, to se može predvideti, s obzirom na to kakav stav Ukrajina ima danas prema istorijskim događajima.

  „Stoga želim da upozorim one koji će se baviti time da njihovi postupci vuku za sobom ne samo rast ultranacionalističkih, nego i neonacističkih osećanja“, istakao je Mjahkov.

  On je takođe podsetio da su tokom Nirnberškog procesa nacisti i njihovi saučesnici osuđeni za svoje zločine, koji ne zastarevaju.

  „Veličanje tih zločinaca povlači za sobom  i krivično gonjenje, u skladu sa ruskim zakonodavstvom. To treba da zapamte u Ukrajini oni koji nacionaliste uzdižu u rang heroja“, zaključio je Mjahkov.

  Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine ranije je saopštilo da pokreće kampanju čiji je cilj uključivanje što većeg broja ljudi koji je popuniti „Vikipediju“ informacijama o Ukrajini, kako bi se „suprotstavili dezinformacijama“.

  Tagovi:
  Rusija, vikipedija, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga