20:15 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 411
  Pratite nas

  Bankarska kriza u Rusiji je nemoguća jer su banke trenutno mnogo bolje pripremljene za tekuću tešku situaciju, a Centralna banka im dodatno pomaže regulatornim olakšicama, izjavila je na nedeljnoj konferenciji za novinare direktorka Banke Rusije Elvira Nabiulina.

  Ona je istakla da se trenutna situacija odražava na banke: smanjuje se kvalitet aktiva, mnogi građani i kompanije restrukturiraju svoje kredite, banke gube profit, a prihodi od provizija opadaju.

  Ipak, prema njenim rečima, trenutna situacija se suštinski razlikuje od onog što se događalo 2008. ili 2014. godine.

  „Banke trenutno imaju stvarne efektivne rezerve i kapitala i likvidnosti. One su mnogo bolje pripremljene dočekale ovu situaciju. Istovremeno i mi takođe pružamo regulatorne olakšice kako bi, bez obzira na svoje rezerve i zaštitni iznos kapitala, banke mogle upravo te gubitke da razvuku u vremenu“, objasnila je Nabiulina.

  Direktorka Centralne banke Rusije podsetila je takođe da CB redovno sprovodi stres-testove, koji pokazuju da uprkos značajnom smanjenju dobiti, banke i dalje imaju kapital, kako da obavljaju restrukturizaciju, tako i da nastave da kreditiraju privredu.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  kriza, Rusija, olakšice, banke, Centralna banka Rusije, Elvira Nabiulina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga