12:48 21 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (209)
  0 7611
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o prenošenju datuma završetka Drugog svetskog rata sa 2. na 3. septembar 1945. godine. Dokument je objavljen na portalu za pravne informacije.

   

  Autori nacrta ovog zakona, poslanici Državne dume i senatori Saveta Federacije, objasnili su ovu inicijativu željom da se „sačuva istorijska pravda prema pobednicima u Drugom svetskom ratu.

  Oni su konstatovali da je prezidijum Vrhovnog sovjeta SSSR-a 1945. godine proglasio 3. septembar za Dan pobede nad Japanom. Međutim, u Rusiji za 2010. kao datum završetka rata utvrđen je 2. septembar ─ dan potpisivanja kapitulacije Japana.

  „Formulacija“ 3. septembar ─ Dan kraja Drugog svetskog rata (1945. godine) „simbolizuje prelazak iz ratnog stanja u mir, traženje načina pomirenja i saradnje“, istakli su autori inicijative.

  Podudaranje sa datumom terorističkog napada

  Ranije je organizacija „Majke Beslana“ zatražila da se datum ne pomera, jer je 3. septembra 2004. godine izvršen teroristički napad na školu u Beslanu.

  Međutim, predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko rekla je da se oko podudaranja datuma digla „preterana galama“ i da se to ne sme „politizovati i dramatizovati“.

  Portparol predsednika Dmitrij Peskov je u razgovoru sa novinarima odbio da komentariše prebacivanje datuma Dana završetka rata na 3. septembar.

  U terorističkom napadu na školu u Beslanu, koji se dogodio 3. septembra 2004. godine, poginule su 333 osobe.

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (209)
  Tagovi:
  Vladimir Putin, datum, Drugi svetski rat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga