22:11 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 27
  Pratite nas

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da je za sledeću nedelju planirana video-konferencija ministara spoljnih poslova „normandijskog formata“ o Donbasu, ali da ne očekuje neke rezultate.

  „Očekujem važan razgovor na nivou ministara. Tražili smo od Nemačke i Francuske da na sebe uzmu obavezu da podstaknu ukrajinske vlasti na pošten i konstruktivan rad, ali, iskreno, nekakav rezultat ne očekujem. Ukrajinske kolege će opet, verovatno, govoriti: ’Hajde da se što pre sastanemo u Berlinu’“, naveo je ruski ministar u emisiji „Velika igra“ na Prvom kanalu ruske televizije.

  On je podsetio da su se lideri „normandijske četvorke“, koju čine Rusija, Ukrajina, Francuska i Nemačka, sastali u Parizu decembra prošle godine i da je tada dogovoreno da njihovi savetnici i ministri spoljnih poslova prate i kontrolišu sprovođenje postignutih dogovora.

  „Od tih dogovora sproveden je samo jedan i to u prilično skromnom obimu: izvršena je razmena zarobljenika“, kaže Lavrov.

  Lavrov kaže da se Moskva  neće dogovarati o novom samitu sve dok ne budu sprovedeni dogovori sa prethodnog sastanka.

  To što Kijev odbija direktan dijalog sa Donjeckom i Luganskom u okviru Kontakt grupe, dajući prednost normandijskom formatu kao jedinom kanalu razgovora Lavrov je nazvao teškom situacijom.

  „Oni smatraju da u okviru ‘normandijskog formata’ postoji Rusija kao ‘zemlja agresor’ a da Francuska i Nemačka pomažu Ukrajini da natera Rusiju da ispuni ono što je dužna da ispuni sama Ukrajina, naglašavam, u direktnom dijalogu s Donjeckom i Luganskom. Teška situacija“, rekao je Lavrov.

   

  Pariski samit

   

  Na pariskom samitu, prvom za tri godine, strane su sačinile zajedničko saopštenje i dogovorile se da se ponovo sastanu za četiri meseca u Berlinu kako bi se nastavio rad na normalizaciji situacije u Donbasu.

  Istaknuto da su Minski sporazumi i dalje baza za rad u okviru „normandijskog formata“, predviđeno je povlačenje snaga na tri lokacije u Donbasu do kraja marta ove godine, a lideri su takođe apelovali da se osigura prekid vatre.

  Proces normalizacije situacije u Donbasu odvija se u okviru Minske kontakt grupe koja je od septembra 2014. Usvojila već tri dokumenata koji prediđaju korake za smanjenje tenzija u Donbasu. Ipak, do razmene vatre između dve strane dolazi i dalje uprkos dogovoru o primiriju.

   

   

   

  Tagovi:
  sastanak, Minski sporazumi, Donbas, Kijev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga