22:14 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1297
  Pratite nas

  Naučnici Instituta kosmičkih istraživanja Ruske akademije nauka eksperimentalno su dokazali da mikroorganizmi mogu da opstanu u atmosferi Venere, na površini Marsa i u ledu Jupiterovog satelita Evropa.

  „U atmosferi Venere čiji su gornji slojevi pod uticajem kosmičkih zraka i temperaturnih skokova moguće je prisustvo mikroorganizama, povezanih s česticama minerala“, smatraju naučnici.

  Kako bi proverili tu hipotezu oni su u laboratoriji istražili uticaj radijacije na mikromicete na suvom terenu na niskim temperaturama i uz nizak pritisak. Ustanovljeno je da uticaj velikih doza jonizujućeg zračenja ne dovodi do uništenja ove vrste gljiva. Većina ih je preživela.

  Naučnici su istraživali sposobnost za preživljavanje mikroorganizama sa Arktika u uslovima koji postoje na površini Marsa – uz zračenje i temperaturu od minus 50 stepeni.

  Ispostavilo se da ti uticaji nisu doveli do suštinskih oštećenja mikroorganizama.

  Kada je reč o opstanku potencijalnih mikroorganizama na ledu Jupiterovog satelita, sproveden je test tokom kojeg je izvršen o zračenje bakterija utisnuti u led  na temperaturu minus 130 stepeni  i otkivene su bakerije sposobne da prežive.

   

   

   

   

   

  Tagovi:
  Jupiter, Venera, Mars, istraživanje, naučnici, mikrobi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga