16:21 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 412
  Pratite nas

  Stručnjaci „Zberbanke“ su pomoću veštačke inteligencije napravili model koji predviđa kada će biti vrhunac epidemije virusa korona u Rusiji ─ on će u zemlju stići u prvoj dekadi maja, a u Moskvu nekoliko dana ranije, saopštio je prvi zamenik upravnog odbora banke Aleksandar Vedjahin za Sputnjik.

  „Urađeno je nekoliko scenarija. Prvi koji se sada realizuje kaže da će se vrhunac bolesti nastupiti u prvoj dekadi maja, a u Moskvi nekoliko dana ranije. Zbog toga još uvek moramo da poštujemo sva pravila samoizolacije, maksimalno štiteći svoje roditelje, bake i deke“, rekao je on.

  Vedjahin je istakao da su na ovom matematičkom modelu radili najbolji stručnjaci „Zberbanke“ za analizu velikih baza podataka i istraživači veštačke inteligencije. Model je izrađen na osnovu epidemiološkog simulatora GLEAM koji je razvio Bostonski Severoistočni univerzitet u periodu 2009-2019.

  U svojim prognozama, model uzima u obzir faktore poput raspodele stanovništva po regionima i zemljama, migracije između tih regiona korišćenjem svih vrsta prevoza i sve moguće statuse bolesnika: od sklonih bolesti do onih koji se oporavljaju, objasnio je Vedjahin.

  Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona kovid 19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 3,13 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 218 hiljada ljudi.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  kovid 19, vrhunac, epidemija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga