06:52 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 40
  Pratite nas

  Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak izrazio je nadu da će se situacija na tržištu nafte razjasniti u maju-junu.

  Novak je naglasio da period stabilizacije neće biti brz. Prema njegovim rečima, on će se desiti do kraja godine, a smanjenje rezervi sirovina u skladištima počeće već u drugoj polovini godine.

  Novak je u intervjuu za „Gazetu.ru“ naveo da u sadašnjim uslovima nema smisla prognozirati cene.

  Osim toga, ministar smatra da će biznis početi da se oporavlja u maju, a mnoge zemlje će ukidati mere uvedene zbog epidemije virusa korona. To će, prema njegovom mišljenju, uticati na povećanje potražnje.

  Ministar je objasnio da je i dalje neizvesno kako će ugovor OPEK-a plus raditi od 1. maja, kakav će uticaj imati i da li će zemlje ispuniti svoje obaveze o potpunom smanjenju proizvodnje.

  „Očigledno nas, dok situacija ne postane konkretnija, čeka period niskih cena. Ovaj period jednostavno moramo preživeti“, istakao je Novak.

  Novak je napomenuo i da Rusija nije bila u „cenovnom ratu“ sa Saudijskom Arabijom, kao i da je pogrešno ovu situaciju nazvati konfrontacijom.

  „Ne bih to nazvao ratom, to je rad u aktuelnim tržišnim uslovima svih naftnih kompanija. Oni uzimaju u obzir pad potražnje, svoje mogućnosti, dogovore sa kupcima nafte i tako dalje. To je normalna tržišna situacija u periodu prevelike ponude“, objasnio je ministar.

  On je takođe nazvao netačnima saopštenja agencije Blumberg da je Rusija u dogovoru sa OPEK-om napravila „bolan ustupak“, složivši se da će zapravo smanjiti više od Saudijaca u poređenju sa nivoom proizvodnje u martu.

  Početkom marta naftne kotacije potonule su zbog smanjene potražnje povezane sa pandemijom novog virusa korona, kao i posle neuspeha dogovora o produžetku smanjenja proizvodnje nafte zemalja OPEK plus.   

  Poslednjih nedelja kotacije su obnovljene uoči novog sastanka zemalja OPEK plus. Zemlje-članice ove organizacije su se na video-konferenciji 12. aprila složile da smanje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno.  

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Aleksandar Novak, tržište nafte, Nafta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga