13:21 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1647
  Pratite nas

  Ratno vazduhoplovstvo SAD modernizovalo je avion za osmatranje „Boing OC-135B“, koji u okviru Sporazuma o otvorenom nebu može da leti nad Rusijom, prateći da li Moskva poštuje međunarodne sporazuma, piše „Drajv“.

  Magazin navodi da je jedan od dva aviona „Boing OC-135B“ dobio novi digitalni sistem za vizuelizaciju (DVIS) koja se trenutno testira. „Drajv“ podseća da su Ratno vazduhoplovstvo SAD i kompanija „KIHOMAC“ zaključili sporazum u vrednosti od 43,9 miliona dolara, koji predviđa modernizaciju gorenavedenog sistema kod dva aviona do februara 2021. godine.

  Modernizacija „Boing OC-135B“ se vrši u skladu sa uslovima iz Sporazuma o otvorenom nebu i kasnije će ga ruska strana proveriti, objašnjava magazin. On podseća da u ovom trenutku SAD smatra mogućim prekid važenja sporazuma koji odgovara slabijim partnerima Vašingtona.

  Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da ima istine u procenama stručnjaka koji kažu da su Sjedinjene Američke Države već odlučile da se povuku iz Sporazuma.

  Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i on je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi posle Hladnog rata. Sporazum je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga