18:51 19 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2035
  Pratite nas

  Izveštaj koji je Ministarstvo energetike SAD objavilo, u kojem Vašington namerava da istisne Rusiju sa tržišta nuklearnih tehnologija, trenutno se proučava u Moskvi, saopštilo je rusko Ministartsvo inostranih poslova.

  U strategiji koja je objavljena na sajtu američkog Ministarstva navodi se da Vašington treba da istisne Rusiju i Kinu sa tržišta nuklearnih tehnologija kako bi postale svetski lideri u toj sferi.

  „Postoji razlog da se veruje da će koristiti, ne samo subvencije za određene industrijske grane, već i neekonomske metode“, saopštili su u MIP-u.

  Između ostalog, radi se o izmeni nacionalnog zakonodavstva kako bi se osigurao privilegovan položaj američkih dobavljača.

  Sa sličnim akcijama američke strane Rusija se već suočavala u Ukrajini i nekim državama istočne Evrope. U tom trenutku političkim metodama se nametalo američko nuklearno gorivo koje je, kako po karakteristikama, tako i po ekonomskim pokazateljima, bilo iza ruskog.

  „U slučaju sa Ukrajinom, nuklearnu energetiku te države su pretvorili u eksperimentalnu platformu za razvoj neproverenih američkih nuklearnih tehnologija. Pri tome, za eksperiment plaćaju oni na kojima se testira“, objasnili su u resoru.

  Sada ova praksa treba da se proširi na sve države sveta, objasnili su u ministarstvu.

  Tagovi:
  nuklearna tehnologija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga