18:32 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (205)
  0 371
  Pratite nas

  Ruska ambasada u SAD pozvala je Vašington da odustane od realizacije pseudoistorijskih programa, čiji je cilj revidiranje istorije pobede u Drugom svetskom ratu, nakon što su uslovi jednog od takvih programa objavljeni na sajtu američke diplomatske misije u Mađarskoj.

  „Na 75. godišnjicu Velike pobede, Stejt department preduzima još jedan ciničan pokušaj revidiranja istorije i predavanja zaboravu odlučujući doprinos naroda Sovjetskog Saveza u pobedi nad nacizmom i kraju Holokausta. Pozivamo američku stranu da odustane od lažljivih, nečasnih i pseudoistorijskih programa“, navedeno je u saopštenju ruske ambasade na Fejsbuku.

  Naime, američka ambasada u Budimpešti namerava da finansira realizaciju projekata koji će doprineti da se „zaista prepoznaju“ tragični događaji iz Drugog svetskog rata, Holokausta i za vreme „tiranije Sovjetskog Saveza“.

  © Sputnik / RIA Novosti
  Sovjetski vojnici oslobađaju Budimpeštu, Drugi svetski rat

  „Predloženi projekti će biti fokusirani na priznavanje i čuvanje sećanja na čitav niz komplikovanih događaja iz nacionalne istorije. U centru pažnje treba da budu lična iskustva i svedočenja, uključujući i humanost i neposlušnost prema nacistima, kao i okrutnost i kolaboraciju tokom Holokausta, Drugog svetskog rata, kao i za vreme tiranije Sovjetskog Saveza“, navodi se u dokumentu.

  Ciljana publika su zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, gde je, prema rečima analitičara, „stanovništvo do danas ubeđeno da je Crvena armija igrala ulogu oslobodioca“.

  Ranije je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio da SAD pokušavaju da igraju na kartu revidiranja istorije u svoju korist, imajući pri tome za cilj smanjenje uloge Crvene armije u pobedi u Drugom svetskom ratu.

  Pročitajte još:

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (205)
  Tagovi:
  75 godina od Velike pobede, Drugi svetski rat, revidiranje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga